Mercator objavio rezultate: Prihodi pali za 3,6 posto, dug smanjen na 994,3 milijuna eura

Mercator objavio rezultate: Prihodi pali za 3,6 posto, dug smanjen na 994,3 milijuna eura

 Foto: Mercator.si

NAJVEĆI slovenski maloprodajni lanac Mercator objavio je financijske izvještaje za prvih devet mjeseci godine kasno sinoć.

Grupa je generirala prihode u iznosu 2,06  milijardi eura, 3,6% ispod razine ostvarene u prvih devet mjeseci prošle godine. Niža razina prihoda ponajviše je uzrokovana teškim gospodarskim uvjetima i strukturnim promjenama navika potrošača koje su rezultat smanjene kupovne moći. Pad prihoda djelomično se može objasniti i izlaskom s tržišta Bugarske i Albanije, kao i djelomičnim zatvaranjem nekih prodajnih prostora.
 
Unatoč uštedama u iznosu od 27,4 milijuna eura u prvih devet mjeseci 2013., EBITDA je izgubila 13,8% te dosegla 82,0 milijuna eura, čime je marža dodatno sužena na 4,0% s 4,4% u istom razdoblju lani.
 
Ovo smanjenje uzrokovano je nižom razinom prihoda koju nisu mogle nadoknaditi implementirane mjere operativnih ušteda. Neto gubitak Mercatora se u konačnici smanjio za 20,1% na -17,6 milijuna eura.
 
Mercator Grupa smanjila je neto financijski dug za 29,7 milijuna eura u usporedbi s krajem 2012., a on trenutno iznosi 994,3 milijuna eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kompanija je također postigla načelni sporazum sa šest banaka vjerovnika oko ključnih uvjeta dugoročnog restrukturiranja financijskih obveza Grupe.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara