Merkel brani špijuniranje za SAD

Merkel brani špijuniranje za SAD

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel stala je u ponedjeljak u obranu njemačke obavještajne službe BND optužene da je nezakonito pomagala SAD-u da špijunira dužnosnike i tvrtke u Europu.

> Njemačka tajna služba špijunirala za američki NSA

U prvom javnom komentaru toga skandala koji potresa Njemačku već tjednima, Merkel je kazala da je i dalje neprihvatljivo da se prijateljske zemlje međusobno špijuniraju, aludirajući na to što je američka agencija NSA prisluškivala njezin mobitel do 2013.

Merkel je otvoreno podržala suradnju BND-a s NSA-om u borbi protiv terora, iako je njemačko državno odvjetništvo pokrenulo istragu.

"Postizanje prave ravnoteže"

"Imamo potpuno ispravno kontrolu nad BND-om u parlamentu i smatram da je to apsolutno nužno", kazala je, dodajući da je njezin ured spreman odgovoriti na sva pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ali s druge strane, obavještajne službe štite javnu sigurnost i njemačka vlada učinit će sve što može kako bi osigurala da mogu raditi svoj posao."

"A dužnosti u pogledu međunarodnih terorističkih prijetnji izvršavaju se u suradnji s drugim obavještajnim agencijama i to u prvom redu uključuje NSA."

"Postizanje prave ravnoteže moj je posao", kazala je.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, bliski saveznik Merkel i šef njezina ureda od 2005. do 2009., bio je pozvan da podnese ostavku zbog tog skandala. Zanijekao je da je lagao parlamentu u svezi s tim slučajem.

Ravnatelj BND-a Gerhard Schindler odbacio je optužbe oporbenih političara da je BND počinio veleizdaju pomažući NSA. "BND nije poslušni alat SAD-a", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara