Merkel i Putin sukobili se oko tajnih protokola o njemačko-sovjetskom paktu iz 1939. godine

Merkel i Putin sukobili se oko tajnih protokola o njemačko-sovjetskom paktu iz 1939. godine

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u nedjelju neslaganja u pogledu njemačko-sovjetskog pakta iz 1939., ruski predsjednik je istaknuo da SSSR nije imao drugog izbora za izbjegavanje rata s Njemačkom, a njemačka kancelarka je naglasila nezakonitost podjele Poljske i pripojenja baltičkih zemalja.

Dvoje čelnika su govorili o tom ključnom trenutku europske povijesti XX. stoljeća na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Kremlju, dan nakon velike proslave 70. obljetnice pobjede Crvene armije nad nacističkom Njemačkom.

U kolovozu 1939. Njemačka i SSSR su potpisali sporazum o nenapadanju, tzv. pakt Molotov-Ribbentrop, koji je predviđao neutralnost u slučaju da jedan od potpisnika bude napadnut.

Tajni protokoli otkriveni tek 1989. godine

Tajnim protokolima je predviđena podjela Poljske između SSSR-a i Njemačke i sovjetsko pripojenje baltičkih zemalja.

Ti su protokoli bili tajni u SSSR-u tijekom 50 godina i otkriveni su 1989.

"Sovjetski Savez je učinio niz poteza kako bi se stvorile povoljne okolnosti za kolektivni otpor nacizmu u Njemačkoj, za osnivanje antifašističkog bloka u Europi", ocijenio je Putin i dodao da "nisu svi napori bili uspješni".

Putin: SSSR poduzeo mjere izbjegavanja direktnog sukoba

Ruski predsjednik je objasnio da je SSSR u trenutku kada je bilo jasno da je sam suočen s Hitlerovom Njemačkom, poduzeo mjere izbjegavanja izravnog sukoba i tada je potpisan pakt Molotov-Ribbentrop.

Kancelarka Merkel je na to odgovorila da je teško razumjeti pakt Molotov-Ribbentrop ako se ne uzme u obzir dodatna tajna odredba koja je predviđala podjelu Poljske i pripojenje baltičkih zemalja i zaključila da to nije bilo korektno niti legitimno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara