Merkel u novogodišnjoj čestitci upozorila da će 2013. biti još teža

Foto: AFP

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel upozorila je da će njemačka ekonomska klima 2013. biti još teža, javlja BBC.

U novogodišnjoj je poruci upozorila da je rat protiv dužničke krize u eurozoni sve samo ne gotov. Međutim, istaknula je i da su reforme usmjerene prema korijenu problema napokon počele donositi plodove.

Njezina je poruka zbunila javnost, s obzirom na to da je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble prošloga tjedna rekao da je najgori dio krize prošao.

U snimci koja će u cijelosti biti emitirana kasnije danas zamolila je svoje građane da budu još strpljiviji. "Znam da su mnogi prirodno zabrinuti onime što donosi sljedeća godina. Ekonomska klima zapravo neće bi lakša, možemo prije reći da će biti teža sljedeće godine. Ali ne smijemo dopustiti da nas to slomi, upravo to nas treba potaknuti", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniža stopa nezaposlenosti od ujedinjenja, ali smanjeni očekivani rast u 2013.

Njemački je prosperitet povezala s prosperitetom Europske unije. "Moramo uspostaviti pravu ravnotežu između našeg prosperiteta i solidarnosti", rekla je.

Njemačka je najveća europska ekonomija, ali i najveći platiša tuđih dugova otkad je eurozonu pogodila dužnička kriza. Upravo je ta solidarnost karakteristika koju joj zamjeraju brojni njemački glasači i konzervativnija opozicija.

U listopadu je vlada smanjila očekivani gospodarski rast u 2013. s 1,6 na jedan posto. Središnja banka je najavila da bi se u sljedećoj godini Njemačka čak mogla približiti recesiji. Međutim, Merkel ističe da je stopa nezaposlenosti njezinoj zemlji u 2012. bila najniža od ujedinjenja 1990.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara