Merkel zabrinuta zbog novog špijunskog skandala: Njemački dvostruki agent radio za SAD?

Merkel zabrinuta zbog novog špijunskog skandala: Njemački dvostruki agent radio za SAD?

Screenshot: YouTube

SJEDINJENJE Države odbile su u ponedjeljak komentirati informacije o njemačkom dvostrukom agentu koji je navodno radio za njih, ali su potvrdili da će surađivati s Berlinom kako bi se riješio ovaj spor.

"Surađivat ćemo s Njemačkom kako bi se ovo pitanje riješilo na pravi način", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest dodajući da ne može govoriti o pitanju vezanom uz obavještajne službe.

Njemački je tisak izvijestio da je agent radio za njemačku obavještajnu službu (BND). Uhićen je u srijedu, a od 2012. radio je za CIA-u i Sjedinjenim Državama predao više od 200 dokumenata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je te informacije ocijenila ozbiljnima. "Pokažu li se izvješća točnima, to će biti ozbiljan slučaj", rekla je Merkel na konferenciji za novinare koju je u Pekingu održala s kineskim premijerom Liom Keqiangom.

"Za mene će to biti u jasnoj kontradikciji s onim što podrazumijevam pod suradnjom punom povjerenja između agencija i partnera", kazala je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Earnest je potvrdio da su odnosi SAD-a i Njemačke iznimno važni i vrlo bliski. "Naše je partnerstvo izgrađeno na poštovanju, desetljećima suradnje i zajedničkim vrijednostima", istaknuo je.

Dodao je da američki predsjednik Barack Obama i Angela Merkel nisu spominjali tu temu tijekom telefonskog razgovora u četvrtak koji je bio isključivo posvećen situaciji u Ukrajini.

No, američki veleposlanik u Njemačkoj pozvan je u petak navečer u ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu radi razgovoria o informacija po kojima je 31-godišnji muškarac dvije godine SAD-u davao dokumente.

CIA je odbila komentirati navode.

Njemačko-američki odnosi već su narušeni prije nekoliko mjeseci kada je bivši savjetnik američkih obavještajnih službi Edward Snowden iznio podatke o opsežom programu špijuniranja, usmjerenom posebice na Njemačku i mobitel Angele Merkel.

Posljednjih mjeseci Obama je nastojao smiriti Merkel, obećavši joj u siječnju da se "njemačka kancelarka ubuduće neće morati brinuti da je SAD špijuniraju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara