"Merzel je estetsku operaciju na račun HZZO obavila uz pomoć ravnatelja bolnice s kaznenom prijavom i zamjenika ŽDO čiji sin radi za nju"

Foto: Hina

MARINA LOVRIĆ MERZEL, sisačko-moslavačka županica koja ostaje u pritvoru još naredna dva mjeseca pod sumnjom u korupciju i koju se tereti da je županijski proračun oštetila za ukupno 10,6 milijuna kuna, u nekim se aferama izvukla zahvaljujući dobrim poznanstvima ljudi na rukovodećim pozicijama u Županiji.

Prije malo više od godinu dana prozvana je da je na račun HZZO-a obavila estetski zahvat, no optužbe je oštro odbacila, a DORH je u manje od mjesec dana istragom zaključio da je osiguranici Marini Lovrić Merzel obavljen operativni zahvat "u okvirima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja".

Dobro upućen izvor iz bolnice Indexu je potvrdio da je županica obavila estetski zahvat zatezanja trbuha na račun HZZO-a.

"Ne radi se konkretno o liposukciji kao što je bilo plasirano u medije, no kolega koji ju je operirao je obavio operaciju estetskog karaktera, a riječ je o zatezanju trbušne stijenke. Izjave našeg ravnatelja da bolnica niti nema aparat za liposukciju te da joj zato nije ni mogla biti izvršena liposukcija nemaju veze s vezom.

Za estetsku operaciju kakva joj je učinjena potreban je vakuum kojeg bolnica ima. A to što je ona izjavila kako je tada operirala bruh nije istina. Ona je ožiljke operacije pokazivala novinarkama. A zašto DORH nije pozvao sudskog vještaka? Oni uopće nisu dolazili u bolnicu! DORH nije ispitao nikog od medicinskog osoblja koje je prisustvovalo operaciji, već je samo od HZZO-a zatražio dokumentaciju od bolnice, a takva se dokumentacija mogla vrlo lako napisati da bude usklađena s njenim navodima", rekao nam je izvor, dodajući kako je županica bliska i s Damirom Pahićem, sanacijskim upraviteljem Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku.

Sin zamjenika ŽDO je mag. filozofije koji radi u Odjelu za pristupne fondove SMŽ

Upravo je Pahića Vlada lani unatoč kaznenoj prijavi od strane policije, koja ga je prijavila pod sumnjom da je od siječnja 2006. do siječnja 2011. pogodovao informatičkoj tvrtki svoga sina, oko dobivanja posla vođenja sustava u bolnici kojom Pahić upravlja, s mjesta ravnatelja imenovala sanacijskim upraviteljem bolnice, što je izazvalo veliku buru u javnosti, no on i dalje vodi bolnicu.

Izvor je u razgovoru za Index kazao kako su županica i ravnatelj u dobrim odnosima i kaže kako je ovaj potez županice koja je na račun HZZO-a obavila estetsku operaciju čista bahatost i demonstriranje sile i moći koju županica uživa i koja je usko povezana sa svim rukovodećim ljudima u Županiji, između ostalog i sa Županijskim državnim odvjetništvom (ŽDO).

Naime, zamjenik ŽDO u Sisku, Marijan Zgurić, za kojeg se u sisačkim kuloarima spominje da je prijatelj Marine Lovrić Merzel uspio je zaposliti sina upravo u Županiji.

Njegov sin Ante Zgurić, po struci magistar filozofije zaposlen je u Upravnom odjelu za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima Sisačko-moslavačke županije.

Na konkretan upit tko je u ŽDO u Sisku provodio istragu nad operacijom Marine Lovrić Merzel nismo dobili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjesto toga odgovoreno nam je da su "provjere uslijedile nakon objavljenih napisa u sredstvima javnog priopćavanja, a objava priopćenja je uslijedila po donošenju državnoodvjetničke odluke odnosno okončanja zatraženih provjera".

ŽDO nije provelo istragu u bolnici, samo su tražili dokumentaciju HZZO-a

"Mi smo priopćenje objavili, a iz njega je razvidno da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje provjerio odgovarajuću medicinsku dokumentaciju u Ustanovi i pritom utvrdio kako je osiguranici M. L. M. obavljen operativni zahvat u okvirima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja", stoji u odgovoru Stipe Vrdoljaka, glasnogovornika Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.

Podsjetimo, sve je izašlo u javnost 18. ožujka 2013. kad je na aktualnom satu Županijske skupštine Željko Krapljan, tada predsjednik sisačkog HDZ-a upitao županicu Marinu Lovrić Merzel: "Jeste li u bolnici obavili estetski zahvat na trošak HZZO-a, pod lažnom dijagnozom i je li zbog toga odjel u bolnici bio zatvoren?".

Lovrić Merzel je odgovorila da je to pitanje ispod svake ljudske razine.

"Bila sama bolesna i na operativnom zahvatu a to kako ja izgledam rezultat je brige o sebi, a ne zahvata estetskog kirurga. Tužit ću vas gospodine Krapljan, baš me zanima kako ćete na sudu dokazati ove svoje niske i podmukle neistine", odgovorila mu je tada županica Marina Lorić Merzel.

Krapljana ipak nikad nije tužila za klevetu

Krapljan je za Index rekao kako niti nakon godinu dana od tog slučaja županica nije podigla nikakvu tužbu protiv njega.

"Nikad me nije tužila za klevetu, to je bila samo izjava za medije, no nikad nije podnijela tužbu što je zanimljivo jer upućuje na to da govorim istinu", rekao je Krapljan.

Ubrzo nakon te izjave i izlaska slučaja u medije, ŽDO u Sisku je krenulo u provjeru, a 22. travnja 2013. su objavili priopćenje u kojem navode da nema osnova za daljnjim postupanjem ovog državnog odvjetništva.

"Povodom upita novinara, priopćujemo kako je nakon objave napisa u sredstvima javnog priopćavanja i zatraženih provjera, ovo državno odvjetništvo zaprimilo odgovor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u kojem piše da je taj zavod provjerio odgovarajuću medicinsku dokumentaciju u Ustanovi i pritom utvrdio kako je osiguranici M.L. M. obavljen operativni zahvat "u okvirima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja". Temeljem navedenog odgovora HZZO-a, ovo je državno odvjetništvo ocijenilo kako nema osnova za daljnjim postupanjem. (22. 4. 2013.)
Provjere ovog državnog odvjetništva su uslijedile nakon objavljenih napisa u kojima se ukazivalo na sumnju u obavljeni operativni zahvat kao i financiranje zahvata", stajalo je u priopćenju HZZO-a.

Koliko je bilo volje i želje da u potpunosti istraže slučaj operacije Marine Lovrić Merzel Županijsko državno odvjetništvo u Sisku vrlo je jasno pokazalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara