Mesić: Nisam primio mito u slučaju Patria!

Foto: Arhiva

BIVŠI predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ponovo je opovrgnuo pisanje medija da je umiješan u "aferu Patria", ističući kako nije imao nikakvog razloga primiti mito od predstavnika finske Patrije pri sklapanju posla oko prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj, jer nije ni sudjelovao u odlučivanju.

"Nisam primio mito. To su podvale iz lokalnih izvora. To nema nikakve veze!'', rekao je Mesić. Finsko državno tužiteljstvo, podsjetimo, objavilo je krajem lipnja kako su predstavnici Patrije optuženi da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske i bivšem direktoru tvrtke "Đuro Đaković" kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku. Riječ je o događajima iz mandata bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je još u travnju 2012. godine odbacio sumnje o mitu, ističući da "nije sudjelovao ni na bilo koji način utjecao na odluku o kupnji oklopnih vozila".
 
Finsko tužiteljstvo sumnja da su Finci obećali, a djelomice i isplatili mito u iznosu od pet posto od prodajne cijene oklopnih vozila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Patria je 2005. Hrvatskoj ponudila vozila po cijeni većoj od 350 milijuna eura, a 2007. godine i zaključila kupoprodajni ugovor za 84 vozila u iznosu od 112 milijuna eura. Nakon toga Patria Vehicles Oy isplatila je, kako tvrdi finsko državno tužiteljstvo, 1,5 milijuna eura kao dio navodnog mita putem posrednika u Austriji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara