Mesić: Ponudit ću prijedlog za prekomponiranje BiH, rješenje su višenacionalne jedinice

Foto: Index

BIVŠI predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i bivši predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFRJ) Jugoslavije Stjepan Mesić je u intervjuu sarajevskom portali Klix.ba povodom Dana nezavisnosti BiH, 1. ožujka, rekao kako bi rata bilo sve i da BiH nije krenula putem nezavisnosti 1992. godine.

Prema njegovim riječima, Slobodan Milošević je planirao rat i nije prihvaćao nikakav politički dogovor. Iako dio javnosti u BiH i danas vjeruje da se pakao koji je pogodio BiH mogao izbjeći te da i tadašnje vodstvo BiH snosi dio odgovornosti, Mesić smatra da je sukob već bio isplaniran.

"Sukob se nije mogao izbjeći jer ga je Milošević odavno isplanirao"

"Jasno je bilo da Jugoslavija u modelu kojeg je Tito ostavio, bez Tita nije mogla opstati. Jugoslavija je imala tri integrativna faktora: Tito, Partija (Savez komunista Jugoslavije, op.a.) i Armija (Jugoslovenska narodna armija). Tito je umro, Partija se raspala, a Armija je tražila sponzora. Milošević je nudio - 'svi Srbi u jednoj državi'. To je značilo da se u tu tzv. veliku Srbiju trebaju uključiti dijelovi Hrvatske, koji su većinom naseljeni Srbima i, jasno, kako je Bora Jović rekao, 63 posto Bosne i Hercegovine. Dakle, to je bilo u planu.", istaknuo je Mesić.

Dodao je da su tadašnji članovi Predsjedništva Jugoslavije, među kojima je bio i on, išli po cijeloj zemlji i sastajali se tražeći novi model. "Moj prijedlog je bio novi model, jedna oročena konfederacija za tri do pet godina te da se kaže koji će poslovi biti u konfederaciji, a koji poslovi prelaze na novostvorene države. Novostvorene države su konstitutivni elementi Federacije koji proglašavaju istim danom samostalnost i isti dan se potpisuje konfederalni sporazum. Nakon tri do pet godina vidimo: ako stvar ide - dobro, ako ne, svatko svojim putem. Bez rata, dakle. Međutim, to Milošević nije prihvatio. On je sve poduzimao da prevari svijet, da kaže da se bori za Jugoslaviju, a Srbe je varao da će svi živjeti u jednoj državi. On je u to bio uvjeren. Zato je išao u agresiju." Istaknuo je da je rat bio neizbježan s obzirom na to da je Milošević inzistirao na ratnom rješenju.

Nove igre u vezi s BiH

Nakon vala protesta u veljači u Bosni i Hercegovini koji su, nažalost, kulminirali i nasiljem, još jače se u regiji i Europskoj uniji (EU) nametnulo pitanje budućnosti BiH. Mesić smatra da se BiH, kakva je danas, ne može pridružiti Europskoj uniji.

"Dayton je imao jedinu korist, a to je da je zaustavio rat. Međutim, arhitekti Daytonskog sporazuma nisu stvorili funkcionalnu državu BiH, nego hibrid koji ne može funkcionirati. Ovakva BiH se ne može uključiti u europski krug zemalja jer nije funkcionalno uređena. Da bi se to postiglo, potreban je novi Dayton. Nije slučajno da su se građani digli i napali vlast i sistem koji je proizveo ne znam koliko stotina ministara, koji je proizveo tolike razine vlasti, a uništio proizvodnju. Treba prekomponirati Bosnu i Hercegovinu", kazao je bivši hrvatski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje: Višenacionalne jedinice


Mesić vjeruje da BiH može izaći iz krize i začaranog kruga u kojem se sada nalazi ako dođe do prekomponiranja, a i sam ima rješenje koje može ponuditi bh. političarima.

"Ja ću izaći s jednim prijedlogom! Privatno, kao čovjek koji se uvijek zalagao za Bosnu i Hercegovinu pa ću vidjeti koliko će to imati odjeka. Bosna i Hercegovina se mora prekomponirati jer ne može se jedan entitet vladati kao država i još ne priznati tu državu", kazao je Mesić te dodao:

"Smatram da je moguće BiH prekomponirati tako da svaka ta jedinica, regija, kako se zvala, ne bude nacionalno obojena. Ne bih je htio samo nacionalno obojiti. Ja bih predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne. Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge s većinski drugim, ali da svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen. Dakle, da pripadnost jednoj regiji ne znači da su drugi s manjim pravima." Napomenuo je da će o svom prijedlogu informirati međunarodne faktore, a prije svega da će svoj prijedlog ponuditi građanima Bosne i Hercegovine.

"Hrvatska je mogla i primjerenije reagirati na prosvjede u BiH"

U razgovoru za Klix.ba kratko se osvrnuo i na ponašanje aktualnog vodstva Hrvatske nakon posljednjih događanja u BiH. Podsjetimo, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je iskoristio posjet premijera Zorana Milanovića za svoj politički pravac, a u hrvatskom je Saboru otvoreno spomenut treći bh. entitet kao rješenje.

"U svakom slučaju, bilo je i pozitivnih poteza, a bilo je i onih koji nisu baš rezultirali nekakvim naročitim rezultatima. Ja ne bih htio komentirati aktualnu politiku, posebno ne naše vlade. Smatram da se moglo i na drugi način reagirati. Primjerenije reagirati", konstatirao je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara