Michael Davenport: Nikolić neće "glumiti" englesku kraljicu

Michael Davenport: Nikolić neće "glumiti" englesku kraljicu

Foto: AFP

KLJUČ za daljnji napredak Srbije na putu prema EU jest održivo i vidljivo popravljanje odnosa s Prištinom, a od Beograda se očekuje da ima aktivan pristup i ulogu u tome. Od novog predsjednika Srbije i nove vlade očekuje se da nastave sa daljnjom izgradnjom pomirenja u regiji i da doprinesu konstruktivnoj suradnji sa susjedima, rekao je u intervjuu za Blic britanski ambasador Michael Davenport.

Odgovarajući na pitanja jesu li uvjeti za daljnje pristupanje EU pooštreni, ima li novih i kako na sve to utječu izjave Tomislava Nikolića ambasador Davenport objašnjava da se i od predsjednika i od buduće vlade očekuje da sami predlažu načine poboljšanja odnosa s Prištinom i da na tome rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, prve izjave Nikolića, upozorava Davenport, "ne doprinose suradnji u regiji, koja je od temeljnog značaja za put Srbije k EU".

Mnogi su Nikolića u posljednje vrijeme uspoređivali s engleskom kraljicom, ali Davenport odbacuje takve usporedbe.

"Koliko se sjećam, bivši predsjednik Tadić je rekao da ne želi biti kao naša kraljica. Nisam siguran ni da bi predsjednik Nikolić to htio. Ovlaštenja predsjednika su određena Ustavom, a naša državna uređenja se dosta razlikuju. Od same osobnosti predsjednika ovisi što će učiniti s ulogom koja mu je povjerena", kaže Davenport.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara