Michelle otkrila glavu u Saudijskoj Arabiji gdje žene po zakonu moraju biti pokrivene velom

Michelle otkrila glavu u Saudijskoj Arabiji gdje žene po zakonu moraju biti pokrivene velom

Screenshot: CBS News

AMERIČKI predsjednik Barack Obama i supruga Michelle bili su u Rijadu na posljednjem ispraćaju saudijskog kralja Abdulaha. Michelle je podigla mnogo prašine jer, za razliku od tamošnjih žena, nije pokrila glavu.

U Saudijskoj Arabiji to nije uobičajeno jer je to jedna od rijetkih zemalja na svijetu gdje se od žena očekuje da pokriju glavu. Većina saudijskih žena odabire nikab ispred hidžaba. Nikab je tkanina kojom pokrivaju tijelo i lice, a vide im se samo oči dok je s hidžabom velom pokrivena kosa, ali otkriveno lice.

Michelle je odjenula kombinaciju koja joj je prekrila ruke, ali nedostatak marame izazvao je bujicu negativnih komentara na društvenim mrežama.

U kratkom periodu nakon što je snimka njene posjete emitirana na tamošnjoj televiziji, na Twitteru je osvanulo niz objava s hashtagom "Michelle Obama otkrivena", prenosi Washington Post.

U Indoneziji se pokrila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je tijekom nedavne posjete drugoj muslimanskoj zemlji, Indoneziji, prva dama SAD-a nosila hidžab. Zato komentatori sumnjaju da se u Saudijskoj Arabiji namjerno razotkrila. Washington Post piše da jednostavan čin nepokrivanja glave također može biti političan, bio on namjeran ili ne.

U Saudijskoj Arabiji se lani čak razmatrao zakon koji bi ženama s lijepim očima zabranio da ih otkrivaju u javnosti, odnosno da velom moraju prekriti cijelo lice. Ideja pokrivanja proizlazi iz toga što su muslimani željeli zaštititi svoje žene pokrivanjem jer je prema njima žena samo tako sigurna da neće biti napadnuta, silovana ili oteta jer neće provocirati svojom pojavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara