Mihovil Španja protiv obaveznog cijepljenja: "Kao beba sam nakon cijepljenja obolio od dječje paralize"

Foto: Guliver image/Getty images

NAJUSPJEŠNIJI hrvatski paraolimpijac Mihovil Španja javno je podržao pravo na izbor kad je riječ o cijepljenju djece, odnosno usprotivio se odluci Ustavnog suda prema kojoj roditelji moraju dozvoliti cijepljenje svoje djece. Naime, Španja je, kao beba, nakon cijepljenja obolio od dječje paralize.

U razgovoru za DubrovnikNet Španja je pojasnio kako medicinska dokumentacija dokazuje da je od dječje paralize obolio nakon cijepljenja: "U mom slučaju prve posljedice su se pojavile 17 dana nakon cjepiva, kad sam kao beba od sedam mjeseci završio na klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Svoj stav sam iznio javno putem društvenih mreža jer nitko ne spominje bilo kakvu odgovornost u slučaju da dođe do tragičnih posljedica nakon cjepiva. O tome nitko ne govori, kao ni o farmaceutskom lobiju. Medicina nije moja domena i tu materiju treba prepustiti stručnjacima, u tome se slažem. Ali isto tako se ne može isključiti roditelje iz procesa odlučivanja i staviti ih pred gotov čin prijetnjom novčanim kaznama i neupisivanjem
djece u vrtić. To mi zvuči kao akt nekih totalitarnih režima i to jednostavno neću prihvatiti. Dijalog da, ali bilo koju isključivost ne dozvoljavam. Jer imamo primjere nekih zemalja Europske unije poput Njemačke i Austrije u kojima se roditeljima daje mogućnost odlučivanja".

"Teško je polemizirati o nečemu dok se ne nađeš u situaciji u kojoj moraš odlučiti što je bolje za zdravlje tvojeg djeteta. Ali ono s čime se u startu ne slažem je činjenica da se nije provela konstruktivna javna rasprava u kojoj bi se na stol stavili pro et contra argumenti. Ovo mi sve skupa djeluje kao silovanje demokracije, a to nikad ne završi dobro. Bez obzira na sve skupa, odluku Ustavnog suda treba poštovati slagali se s njom ili ne. Također postoji šansa da se ide na Europski sud za ljudska prava ako ima pravne osnove. O toj tematici bi više mogli govoriti pravni eksperti", dodao je Španja koji kaže kako mu je na njegovom životnom putu najvažnija bila podrška obitelji i prijatelja.

"Ono što je moja poruka svima osobama s invaliditetom je da se ne srame svog invaliditeta i onoga što jesu. To je jednostavno dio njih. Ovo je posebno namijenjeno roditeljima koji se jednostavno ne mogu pomiriti s time da je njihovo dijete fizički drukčije od ostale djece i umjesto da sve svoje snage usmjere na njihove vrline i talente oni se uvijek vraćaju na invaliditet. Da bi te zajednica potpuno prihvatila ti njoj moraš nešto dati i pokazati koliko vrijediš. Ja sam to dokazao kroz sport nebrojeno puta i znam da se može", kazao je između ostalog Španja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara