Mijanić odveden na Bilice: Zatvoren da ne ubije konzulicu

Screenshot: Nadzorna kamera

SUDAC istrage splitskog Županijskog suda odredio je istražni zatvor Dorisu Mijaniću, 48-godišnjem Splićaninu s hrvatskim i nizozemskim državljanstvom, osumnjičenom za pokušaj teškog ubojstva počasne nizozemske konzulice Silvane Kondić, koju je prije dva dana u njezinom uredu na 12. katu Koteksovog nebodera izbo nožem po glavi i vratu.

Osuđivan zbog droge, sude mu zbog krađa

Mijaniću je zatvor određen iz bojazni da ne ponovi, odnosno, dovrši djelo. Već je, naime, osuđivan zbog droge na zatvorsku, uvjetnu i novčanu kaznu, a u tijeku mu je i suđenje zbog krađa. Na ispitivanju u Državnom odvjetništvu šutio je tako da su motivi napada na 72-godišnju konzulicu i dalje nepoznati.

Već se liječio na Psihijatriji, je li ubrojiv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako postoje podaci da se Mijanić liječio na Psihijatriji, tužiteljica Julijana Stipišić naložila je da se izradi psihijatrijsko vještačenje. Utvrdi li se da je neubrojiv, neće mu suditi već će ga smjestiti u posebnu ustanovu na šest mjeseci. O daljnjem boravku i puštanju na slobodu, odlučivat će liječnici.

Ukoliko se, pak, pokaže da je Mijanić bio ubrojiv, prijeti mu kazna do 40 godina zatvora. Tužilaštvo je, naime, odlučilo postrožiti kvalifikaciju djela i goniti ga za pokušaj teškog, a ne običnog ubojstva. Mijanić kvalificira za strože djelo jer je napao konzulicu u vezi s obavljanjem njezine službene dužnosti, kako to propisuje stavak 6. članka 111. Kaznenog zakona.

Konzulica danas napušta bolnicu

Unatoč brojnim ubodno-reznim ranama koje joj je Mijanić nanio, konzulica Kondić izvukla se s lakim ozljedama. Danas bi trebala biti puštena iz splitske bolnice na kućni oporavak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara