Mijat Stanić: Narode uspjeli smo, imamo preko 460.000 važećih potpisa

Mijat Stanić: Narode uspjeli smo, imamo preko 460.000 važećih potpisa

Foto: Hina

"NARODE uspjeli smo: Ministar Bauk potvrdio - imamo preko 460.000 važećih potpisa,..uskoro referendum Ne damo naše autoceste,...hehe," objavio je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić u srijedu na svojem Facebook profilu.

Predstavnici inicijative "Ne damo naše autoceste" predali su prije dva mjeseca predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki potpise za raspisivanje referenduma protiv monetizacije hrvatskih autocesta, a provjera broja i vjerodostojnosti potpisa provedena je na slučajnom uzorku kojeg je utvrdio Državni zavod za statistiku.

Stanić je za Hinu izjavio kako vjeruje da će referendum uskoro biti raspisan prema Zakonu o referendumu te kako očekuje da će se građani izjasniti protiv davanja autocesta u koncesiju. Svoje očekivanje temelji, kako kaže, na tome što su građani vrlo rado potpisivali inicijativu.

Rekao je da je prema odluci Ustavnog suda za raspisivanje referenduma potrebno 405.000 potpisa, što znači da imaju dovoljno prikupljenih potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za raspisivanje referenduma ide na Vladu sljedećeg tjedna, rekao je Stanić, koji očekuje da će nakon toga Hrvatski sabor što prije uvrstiti tu točku dnevnog reda u svoju proceduru i donijeti odluku o raspisivanju referenduma.

Rekao je kako misli da neće biti potrebe za provjeravanjem ustavnosti pitanja.

Na temelju zaključka Vlade, Ministarstvo uprave zaprimilo je 24. prosinca prošle godine od Hrvatskog sabora popisni materijal radi provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača, sukladno Zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, tzv. monetizaciju. Provjera je provedena na slučajnom uzorku koji je utvrdio Državni zavod za statistiku. Predstavnici inicijative "Ne damo naše autoceste" predali su 17. studenog prošle godine predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki prikupljene potpise.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara