Mijenja se Porezni zakon: Poduzetnici dug mogu platiti na 24 rate

Mijenja se Porezni zakon: Poduzetnici dug mogu platiti na 24 rate

Foto:

VLADA je prihvatila prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona (OPZ), kojima se, po riječima ministra financija Borisa Lalovca, nastoji stvoriti predvidljivije i bolje uvjete za poslovanje poduzetnika.

Prema prijedlogu, Porezna uprava bi donosila obvezujuća mišljenja o poreznom tretmanu namjeravanih transakcija poreznog obveznika, koja se neće moći mijenjati tijekom transakcije. Time se, kaže ministar Lalovac, pridonosi predvidivosti postupanja poreznog tijela i pravnoj sigurnosti ulaganja.

Predlaže se i uvođenje dužnosti banaka da na poseban zahtjev Ministarstvu financija dostave podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa određenih osoba (pravnih, fizičkih koje obavljaju registriranu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja te građana), osim podataka o prometu tekućih računa i štednih uloga, i u drugim rokovima, osim onih koji su već propisani OPZ-om.

Uvode se i novine glede prava poreznih obveznika na ispravak porezne prijave. Prema prijedlogu, kada se u poreznom postupku utvrde nepravilnosti kod poreznog obveznika ili većeg broja poreznih obveznika, njih bi porezno tijelo pozvalo da u određenom roku isprave poreznu prijavu radi dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza. Ako porezni obveznik ne bi u ostavljenom roku ispravio prijavu, pokrenuo bi se postupak poreznog nadzora.

Ministarstvo financija također predlaže da porezno tijelo i obveznik mogu radi namirenja dospjelog poreznog duga sklopiti upravni ugovor. On bi se odnosio na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično i sklapao na rok ne dulji od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćeni programi HAMAG BICRO-a za kreditiranje malih poduzetnika

Na sjednici su prihvaćeni kreditni programi "Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo" i "Program poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva", Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO).

Cilj programa 'Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo' odobravanje je mikro kredita novim trgovačkim društvima, obrtima te subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca. Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, pri čemu je udio u ukupnom iznosu kredita za osnovna sredstva najmanje 60, a za obrtna najmanje 40 posto. Najniži iznos kredita je 10 tisuća, a najviši 120 tisuća kuna.

Programom poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva, predviđeno je odobravanje dodatnih sredstava u obliku bespovratne potpore poduzetnicima čiji su potencijal prepoznali privatni ulagači.

Korisnici su poduzetnici u ranoj fazi razvoja poslovanja koji će sredstva iskoristiti za daljnji razvoj i/ili komercijalizaciju inovativnog proizvoda ili usluge. Najniži iznos pojedinačne potpore je 50 tisuća, a najviši 200 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara