Mikuliću određen jednomjesečni pritvor i blokirana imovina: "Spreman sam podnijeti ostavku"

Mikuliću određen jednomjesečni pritvor i blokirana imovina: "Spreman sam podnijeti ostavku"

Foto: Arhiva

POMOĆNIKU ministra branitelja, Dinku Mikuliću, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. USKOK je predlagao da mu se pritvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela , ali je sudac istrage to odbio nakon što je Mikulić izjavio da je spreman podnijeti ostavku.

Tužiteljica i zamjenica Državnog odvjetnika Ksenija Krizman novinarima je rekla da Dinko Mikulić ima dosta imovine i da je sva blokirana.

Podsjetimo, Mikulić je jučer uhićen nakon što je USKOK donio nalog o provođenju istrage protiv njega zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela primanja mita. Mikulić je godinama bio u Ministarstvu branitelja i to glavni za stambeno zbrinjavanje. Osnovano se sumnja da je od sredine 2005. do kraja 2012. tražio 250 tisuća eura mita u zamjenu za odabiranje jedne tvrtke kao prodavatelja stanova za branitelje.

Matić: Sudac istrage prihvatio je prijedlog za opasnost utjecaja na svjedoke

"USKOK je izašao s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora iz dva razloga - utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja. Sudac istrage je prihvatio prijedlog za utjecaj na svjedoke, a odbio je prijedlog za opasnost od ponavljanja i to je rezultat tog istražnog ročišta. Za opasnost utjecaja na svjedoke određen mu je zatvor na mjesec dana i to je rok u kojem bi trebalo saslušati svjedoke i to je jedini razlog za istražni zatvor", istaknuo je odvjetnik pomoćnika ministra branitelja Mate Matić.

Kako će se njegov klijent braniti Matić nije otkrio, a kroz mjesec dana, ponovno će se naći pred sucem istrage.

"Ako se ne završi i ranije. Onoga časa kada isteknu razlozi, dakle, kada se saslušaju svi svjedoci više nema razloga za zadržavanje. Prema tome, mjesec dana se samo određuje formalno. Ako se završi ranije, može i prije, a ako se ne završi, ide novi prijedlog za produljenje i tako dalje", pojašnjava Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i da nema saznanja da mu je blokirana imovina.

"Nisam dobio nikakvu odluku niti rješenje, ali obzirom na vrstu kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, objektivno je za očekivati da će oni krenuti tim putem", rekao je Matić.Matić: Malo je zločina gnjusnijih od onih počinjenih na štetu branitelja
 
Na izvanrednoj  konferenciji za novinare ministar branitelja Predrag Matić jučer je potvrdio informaciju o uhićenju te naglasio kako je njegovo ministarstvo od početka tijesno surađivalo s pravosudnim tijelima kako bi se ispitao ovaj slučaj.
 
"Radili smo to jer smatramo da je malo zločina gnjusnijih od onih počinjenih na štetu hrvatskih branitelja", rekao je Matić pred novinarima. Također je naglasio kako se radi o nečasnom ponašanju te dodao da je njegova osobna želja da se sumnje istraže do detalja. Naime, još uvijek nije poznato je li riječ o izoliranom slučaju ili je riječ o dobro uhodanoj organizaciji koja je preko branitelja vodila unosan ilegalan posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara