Milan Mirić ovogodišnji dobitnik nagrade Fonda Miroslava Krleže

Foto: Boris Kovačev / Cropix

NA ROĐENDAN Miroslava Krleže dodijeljena je nagrada Fonda koji nosi njegovo ime. Nagrada za izvrsnost ove je godine pripala Milanu Miriću za knjigu 'Eseji'.

"Nagrada koju književnici dodjeljuju književnicima. Novac za nju je stvoren u književnosti i vraća se književnosti. Dakle, nije općedruštvena i općedržavna, nego književna i to je njezina najveća vrijednost", rekao je Mirić.

Fond Miroslava Krleže utemeljen je nakon piščeve smrti, a nagrade se dodjeljuju od 1986.

"Nagrada ima svoj dignitet. Mislim da je to jedna od najznačajnijih nagrada u Hrvatskoj, ne samo po osobama koje su je dobile, nego samim time što se dodjeljuje u ime Krleže, istaknuo je predsjednik Odbora Fonda Branko Hećimović.

Naveo je dio značaja jednog od najvećih hrvatskih pisaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krleža je ipak bio najsvestraniji hrvatski pisac. On je stvorio, moglo bi se reći, građansku književnost koju mi do njega gotovo da i nismo imali. I mi danas možda imamo građansko društvo manje uobličeno nego u njegovo doba", rekao je Hećimović.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Milan Mirić istaknuo je što je po njegovom mišljenju važno u pristupu Krleži.

"Volio bih da se o Krleži govori što je moguće kritičkije. Pogotovo da se pokuša razlučiti književna vrijednost, prije sve. Ne interpretacijski smisao djela, nego umjetnost Krležina. Da se pokuša razgraničiti djelo od djela", kazao je Mirić.

Na dodjeli nagrade bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Time činimo sve da Krležu aktualiziramo. Danas se može reći da je Krleža ne samo aktualan, već se u njegovim djelima zrcali europsko i hrvatsko jučer, danas i sutra", rekao je Bandić.

Nagrada Fonda Miroslava Krleže dodjeljuje se svake dvije godina, a iznosi 40 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara