Milanović: 2015. će biti godina gafova, jer to znači da političar govori istinu

Milanović: 2015. će biti godina gafova, jer to znači da političar govori istinu

Foto: Hina

"SRETNA nova godina", poručio je na početku sjednice Vlade premijer Milanović.

"Puno, prije svega, energije, strpljenja i razuma također, ali prije svega energije u borbi sa onim što nam je preostalo da završimo i da posijemo "sjeme novog mandata", kao što je jedan od gospode rekao ovih dana", rekao je Milanović, aludirajući tako na Kujundžićevu izjavu za medije, nakon poraza u prvom krugu predsjedničkih izbora. Na što su se svi u Vladi nasmijali.

"Nastavit ćemo s borbom protiv korupcijske hobotnice.", rekao je Milanović.

"Imunološki rezultat će nastaviti raditi zahvaljujući našem radu!", rekao je Milanović i za stanje u Imunološkom okrivio HDZ-ovu vladu.

"Godina gafova"

Premijer Zoran Milanović svoj je osvrt na donošenje odluke o Imunološkom započeo konstatacijom kako će napraviti gaf, prema definiciji iz američkog političkog novinarstva prema kojoj je gaf kada političar govori istinu. Ujedno je rekao da će (u tom smislu) 2015. biti "godina gafova."

Milanović je pozvao ministre da svojim radom u 2015. godini "posiju sjeme za dobivanje novog mandata" vladajuće koalicije te najavio da će politički credo njegove Vlade i dalje biti vladavina prava i obračun s korupcijskom hobotnicom.

"Energično, strpljivo i razumno, što je podstrek da završimo ovaj mandat i posijemo sjeme novog mandata", rekao je Milanović na što je uslijedio smijeh svih ministara.

"Obračun s korupcijskom hobotnicom"

Milanović naglašava da će Vlada nastaviti "obračun s korupcijskom hobotnicom" koja još uvijek nije iskorijenjena.

"Još uvijek stanuje sa svim stanarskim pravima potpuno zaštićena u nekim organizacijama", rekao je Milanović dodavši kako i dalje neki političari pružaju otpor kada se istaknuti članovi njihovih stranaka nađu na udaru zakona, odnosno DORH-a i USKOK-a.

"Praktički pružaju otpor, prijete DORH-u i kažu da svoje ne daju. Takvi se slikaju uz bok i uz rame predsjedniku i predsjednicima stranaka u Hrvatskoj. Ništa se nije promijenilo, sve je isto", ustvrdio je Milanović.

Za razliku od takvih, vladajuća koalicija poštuje zakon. "Nama je vladavina prava politički credo i ako u tome netko od tzv. naših mora platiti cijenu - platit će je. Tome nismo stajali na putu, osobno nisam stajao na putu i nećemo stajati na putu", poručio je premijer.

Druga strana, kako je rekao, to prezire. "I to je bit političke borbe u Hrvatskoj danas i to je ta podjela, nažalost, u političkom smislu, na nas i na njih", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da dio hrvatskih birača "prašta ono što ne bi trebalo praštati i pravi se da to ne postoji" dok je, s druge strane, vladajuća koalicija "izvrgnuta najvišim kriterijima, strogim procjenama i prosudbama".

"Nama se ne prašta. Neka tako ostane i u 2015. godini. Mi idemo dalje na ovakav način", rekao je Milanović.

Premijer je u uvodnom obraćanju podsjetio na neke socijalne i razvojne mjere koje stupaju na snagu ove godine. Izdvaja tako nove porezne stope koja će, kaže, jednom brojnu građana omogućiti nešto veće prihode.

"To je ciljana, svjesna mjera koja je dugo bila promišljanja i nije bez svojih posljedica, ali smo se na nju odlučili", rekao je. Dodaje i oprost dugova ispod 10.000 kuna najsiromašnijim građanima, što će olakšati život značajnom broju ljudi.

Također je spomenuo novi sustav obračuna poreza na dodanu vrijednost za male poduzetnike koji imaju godišnji promet do tri milijuna kuna, što bi trebalo olakšati poslovanje značajnom broju ljudi.

"To je također mjera za koju je trebalo donijeti odluku. O njoj se dugo pričalo, ali ni jedna Vlada nije imala petlje i hrabrosti i vizije da ju donese. Mi smo je donijeli", istaknuo je.

Iako će sve te mjere imati učinak na proračun, Milanović drži da ih se isplatilo donijeti jer će izazvati pozitivan kontraučinak, tj. povećanje potrošnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara