Milanović: Čuvao sam municiju tri godine i bio vrlo blag prema bankama

Milanović: Čuvao sam municiju tri godine i bio vrlo blag prema bankama

Foto: Hina

HRVATSKI premijer Zoran Milanović, koji boravi u službenom posjetu Estoniji, komentirao je u ponedjeljak situaciju s tečajem švicarskog franka rekavši da banke nisu bile dovoljno oprezne kada su nudile te jeftine kredite te da će morati preuzeti trošak, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama vlade.

"Nisu bili dovoljno oprezni i budni kada su nudili te jeftine kredite prije šest, sedam i osam godina i morat će preuzeti trošak u ovom slučaju", naglasio je premijer Milanović.

Na pitanje što vlada planira nakon godinu dana fiksiranog tečaja franka, premijer je kazao da je siguran, koja god će vlada u to vrijeme biti na vlasti, da će prije donošenja odluke imati na umu specifične uvjete u kojima su se našli hrvatski dužnici, koji su izloženi dvostrukom riziku.

Milanović: Nije bilo nikakvog znaka bankarske krize u Hrvatskoj

Objasnio je da se s jedne strane dogodio veliki pad cijena na tržištu nekretnina, a s druge rast tečaja švicarskog franka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U tom trenutku vlada je trebala reagirati, jer to nadilazi kompetenciju Hrvatske narodne banke", kazao je premijer. Banke će na koncu trebati preuzeti otplatu dugova, zaključio je premijer i dodao da je, srećom, hrvatski bankarski sustav bio prilično pouzdan te nije nikad bio izložen rizičnim zaduživanjima i nije bilo nikakvog znaka bankarske krize u Hrvatskoj.

Milanović je kazao i da se razmatra mogućnost uvođenja posebne izlazne klauzule koja bi se primjenjivala retroaktivno pa će dužnici morati procijeniti žele li ostati u nekretnini ili odustati od nje kao vlasnici i u njoj boraviti kao podstanari.

"Čak i ako će to utjecati na njihovu kreditnu sposobnost", dodao je i na kraju zaključio: "Čuvao sam municiju tri godine i bio vrlo blag prema bankama. Sada i one moraju sudjelovati u rješenju."

Zahtjev za Šengen podnijet će 1. srpnja

Premijer Zoran Milanović nalazi se u Estoniji gdje se sastao s premijerom Taavijem Roivasom s kojim je obišao agenciju koja je u toj zemlji zadužena za provedbu Šengena.

Milanović je kazao da će Hrvatska zahtjev uputiti čim nam to dopuste pravila na koje smo pristali u pristupnom ugovoru, a to su dvije godine nakon članstva u Uniji.

Milanović je rekao kako od ulaska u šengenski prostor mnogo očekuje "jer smo turistička ekonomija, zavisimo od profitabilne turističke industrije te slobode kretanja i sigurnosti naših gostiju, koji su većinom iz zemalja EU".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara