Milanović: Država koja je prepuštena slučaju je slučajna država

Foto: Danijel Soldo / Cropix

"OČIGLEDNO smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država", najnovija je antologijska izjava Zorana Milanovića.

Premijer je, naime, u društvu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine posjetio sušom pogođena područja, te konstatirao da su ratari koji su zasijali pšenicu prošli dobro, za razliku od onih koji su sijali kukuruz.

Poljoprivrednicima, međutim, Milanović nije mogao ponuditi ništa osim floskula. "Problemi u poljoprivredi previše su složeni da bi se mogli riješiti ove godine", poručio je premijer, dodavši: "Davati bilo kakva obećanja u ovom trenutku bilo bi suludo. Država nema novca. Treba se drugačije planirati kako se ovakve stvari više ne bi prepuštale slučaju".

Šteta od suše ponegdje i 100 posto

Jakovina je kazao da se štete od suše u većini hrvatskih krajeva kreću od 30 do 80 posto. Negdje su stradali i apsolutno svi usjevi, kazao je Jakovina, te istaknuo da poljoprivreda podrazumijeva velike rizike.

Ponovio je ranije obećanje da će Vlada u naredna tri tjedna poljoprivrednicima isplatiti 400 milijuna kuna zaostalih poticaja, što bi trebalo olakšati saniranje štete. Također je obećao da će poticaji za 2012. godinu biti isplaćene u siječnju iduće godine.

Osigurano samo četiri posto poljoprivrednih površina

Također, kako kaže Jakovina, Vlada razmatra osnivanje osiguravajućeg fonda za nepogode. U Hrvatskoj je, kaže Jakovina, osigurano samo četiri posto poljoprivrednih površina, dok je npr. u Austriji osigurano čak 70 posto površina.

Ove godine je Vlada za navodnjavanje izdvojila oko 100 milijuna kuna. Trenutno se u Hrvatskoj navodnjava 18.000 hektara poljoprivredne površine. Plan je da se do 2020. godine navodnjava oko 100.000 hektara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara