Milanović: Godinama je država živjela iznad svojih mogućnosti!

Milanović: Godinama je država živjela iznad svojih mogućnosti!

Foto: Hina

HRVATSKI premijer Zoran Milanović predstavio je danas Hrvatskom saboru prijedlog državnog proračuna za iduću godinu s projekcijama za 2015. i 2016. najavivši da će hrvatska ekonomija u iduće dvije ili tri godine stajati na puno zdravijim temeljima.

Hrvatska je, rekao je Milanović, godinama živjela iznad svojih mogućunosti, do kraja ove godine javni dug narast će na 195 milijardi kuna, a servisiranje tog duga najveći je uteg u naporima da se čim prije izađe iz krize. "Snažan kreditni pritisak izaziva novo nepovoljno zaduživanje za pokrivanje proračunskog deficita", izjavio je Milanović.

Premijer je podsjetio da su u 2014. planirani proračunski rashodi u visini 130 milijardi i 500 milijuna kuna, a rashodi 113 milijardi i 100 milijuna kuna, proračunski deficit bit će veći od 17 milijardi kuna.

To je povećanje od najmanje milijardu kuna u odnosu na ovu godinu, što će biti deficit od pet posto BDP-a, rekao je premijer.

Smanjivanje javnog duga i proračunskog deficita Milanović označava preduvjetom ozbiljnog rasta hrvatskog gospodarstva, ne samo obvezom prema EU.

Pobrojao je mjere koje vlada kani poduzeti te zaključio kako to daje za pravo da se u iduće tri godine s pravom očekuje definitivni izlazak iz krize, uz godišnje stope rasta od 1,3 do 2,5 posto BDP-a.

"Drugim riječima, u iduće dvije ili tri godine, hrvatska ekonomija stajat će na puno zdravijim temeljima", najavio je premijer, napominjući kako je to prva pretpostavka za dugoročno održiv gospodarski rast.

Milanović je rekao kako Vlada mora konsolidirati javne financije i provoditi mjere poticanja održivog gospodarskog rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da neće doći u pitanje razina socijalnih prava najugroženijih kategorija stanovništva, isplata radničkih mirovina, održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Premijer je istaknuo i da neće biti ugroženo pravo na besplatno obrazovanje onih koji žele učiti te za iduću godinu najavio reformu sustava osnovnih i srednjih škola.

Uz sveobuhvatne reforme u zdravstvenom, mirovinskom, obrazovnom i socijalnom sustavu te u sustavnu državne uprave, reformama u 2014 i 2015. reorganizirat će se ustroj državnih institucija na terenu, a Hrvatsku očekuje i ozbiljna reforma pravosudne mreže, najavio je Milanović.

Pobrojao i šest glavnih točaka vladina angažmana na oporavku i rastu gospodarstva. To su javne investicije, uklanjanje administrativnih prepreka za izravna u ulaganja, porezna politika, izravni poticaji privatnom sektoru, EU fondovi te dobro ustrojena i funkcionalna gospodarska diplomacija.

Milanović: Za sada ćemo odustati od poreza na imovinu

Na raspravi o proračunu za iduću godinu HDZ-ova Martina Dalić upitala je premijera Zorana Milanovića hoće li u sljedeće dvije godine biti uvođenja novih poreza i novih podizanja poreznih stopa.

"Nema novih poreza, ali ima razgovora o porezu na imovinu, oko kojeg se sa svojim koalicijskim partnerima ne možemo dogovoriti i od toga ćemo za sada odustati. To je normalno u demokraciji. Postoje razlozi zašto mnoge države, skoro sve države imaju taj porez, ali ništa od njega u ovom trenutku. Zaboravite ga", poručio je Milanović.

Zastupnike je pozvao da podrže proračun ne zato što to, kako kaže, nalaže demokratska procedura nego zato što vjeruje da je politika koju vlada vodi odgovorna i do kraja prožeta sviješću o nužnosti poduzimanja mjera koje će funkcioniranje hrvatske države i društva konačno uskladiti s našim mogućnostima i potrebama.

"Vrijeme je da se odreknemo djetinjaste politike zatvaranja očiju pred problemima što su uporno činile HDZ-ove vlade. Vrijeme je da se prestanemo uzdati u čuda i ekonomske trikove", poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović iz Sabora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara