Milanović: Mađari nisu poštivali nas, a mi njih jesmo. Tko je onda bolji?

Milanović: Mađari nisu poštivali nas, a mi njih jesmo. Tko je onda bolji?

Foto: Neja Markičević/Cropix

DAN UOČI presude za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi, Radimir Čačić je odbio komentirati što sutra očekuje o mađarskom Kapošvaru.

Premijer Zoran Milanović iz Bruxellesa je poručio samo da će "poštovati pravomoćnu odluku koja još uvijek nije ovdje", ali je komentirao ponašanje mađarskih vlasti prema hrvatskom pravosuđu u slučaju istrage protiv predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija.

"Sjetite se postupka protiv jednog mađarskog poduzetnika protiv kojeg je hrvatsko državno odvjetništvo htjelo podnijeti optužnicu, ali mađarska strana je rekla da je to stvar nacionalne sigurnosti. Mađarska strana rekla je 'ne zanimate nas', bez daljnjeg komentara. Dakle, nismo isti, mi smo bolji", komentirao je premijer u Bruxellesu odgovorivši na jučerašnje prozivke da je omalovažio mađarski sud i grubo nasrnuo na vladavinu prava.

"Onda je moja poruka kritičarima s kojima mi je drago o ovakvim stvarima razgovarati je da mi poštujemo puno više. To je vladavina prava. Vladavina prava nije gumb nego upravo ovakve situacije u kojima nemamo iskustva, nemamo presedana, da vidimo stvarno tko poštuje pravo, zakon i pravdu, a tko voli o tome samo pričati. Kritičari su dobronamjerni. U nekim stvarima se razlikujemo, neki nisu dobronamjerni. Ja bih volio da mislimo drukčije, ali da imamo iskrene motive. Bojim se da nije tako", zaključio je Milanović.

Sve oči uprte su sad u Kaposvar gdje se sutra očekuje presuda prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade Radimiru Čačiću za izazivanje prometne nesreće u siječnju 2010. godine u Mađarskoj, a u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačiću prijeti i do pet godina zatvora, a on sam izjavio je na početku suđenja da će se iz politike povući ako bude osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora.

Milanović: Tračeve ne komentiram

Milanović je u Bruxellesu komentirao i današnju izjavu svojeg bivšeg ministra Zlatka Komadine koji je istaknuo da lažne vijesti o tome da on želi zamijeniti Borisa Šprema na čelu Sabora šire 'slinavci oko Zorana Milanovića'.

"Tračeve u kojima se političare svaki dan, a mene vjerojatno i više od ostalih, dovodi u neki negativni odnos i kontekst, bih mogao komentirati svaki dan. Međutim, to ne radim, to je naprosto stvar samokontrole u politici. Dakle, tračeve bez obzira na namjeru i motivaciju ne komentiram i volio bih da i drugi ljudi iz SDP-a to ne rade", rekao je Milanović kojeg su novinari pitali hoće li o ovom slučaju razgovarati s Komadinom.

"Imam ovdje važnog posla", kratko je na to rekao Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara