Milanović: Na treba nam potpora, odluka o "švicarcu" odluka je ove Vlade!

Milanović: Na treba nam potpora, odluka o "švicarcu" odluka je ove Vlade!

Foto: Hina

ČAK I DA HNB ne podupire prijedlog zakona o 'švicarcima', Vlada bi ga svejedno provela, poručio je u subotu premijer Zoran Milanović, komentirajući upozorenje Hrvatske narodne banke Vladi da bi provedba njezina modela rješavanja kredita u švicarskim francima mogla uzrokovati ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost.

> HNB se povlači pred Vladom: Milanovićeve mjere neće narušiti stabilnost tečaja i bankovnog sustava

"Banka ne donosi zakone, to čine Vlada i Sabor, a čak i da banka prijedlog zakona ne podržava, Vlada bi ga svejedno provela", istaknuo je Milanović u Tisnom na otoku Murteru, na svečanosti otvorenja novog dječjeg vrtića.

Banke "igraju ziheraški i konzervativno"

Naglasio je kako banke "igraju ziheraški i konzervativno", što i jest njihova uloga, te da upozorenje HNB-a nije tako dramatično kako se predstavlja. "HNB u ovom slučaju ne odlučuje, na njima je da u dobroj domobranskoj maniri, jer oni nikad ne preuzimaju odgovornost nizašto, što je u redu, upozore na sve što se može dogoditi", rekao je premijer.

"Tu se pokazuje da je odgovorna vlada i politička vlast, kao što je bila i ona prije sedam, osam godina, kad su tuda šetali Šukeri, Karamarki, Sanaderi, Jandrokovići i drugi, koji su šutjeli ‘ko zaliveni'. Vujčić (guverner HNB-a Boris Vujčić), kao i svi bankari, igra ziheraški i konzervativno, po onoj ne talasaj, ali odgovornost ostaje na nama. Ovo je rješenje koje neće oteti od banaka više nego mogu izdržati, a izvući će građane. Svim ljudima ovo će olakšati život", istaknuo je.

Upozorenje je kao nuspojava lijekova koje se nikad ne pojave

Upozorenje središnje banke usporedio je s upozorenjem na nuspojave raznih ljekova koje se gotovo nikad ne pojave, ali se upozorenja moraju istaknuti. Vlada će, nastavio je, kao i dosad uvažiti sugestije banke, ali će na koncu samostalno donijeti odluku.

Milanović je ponovio kako su u Vladi dugo i pomno promišljali o zakonskoj rješenju, kako bi došli do zaključka da zakon neće naštetiti bankama koje će ostati i opstati. Prošla su vremena, istaknuo je, kada su vladom šetali razni Karamarki, Šukeri i Sanaderi koji su šutjeli i činili što im drugi kažu.

U medijima je objavljeno mišljenje HNB-a u kojem se službeno očituje ministru financija Borisa Lalovca te upozorava da bi Vladin model konverzije kredita u francima u kredite u eurima mogao srušiti tečaj kune i kreditni rejting zemlje. Vlada je 10. rujna u saborsku proceduru poslala prijedloge zakonskih izmjena za rješenje problema zaduženih u švicarskim francima.

HNB upozorava da je upitna ustavnost cijelog paketa zakona i podsjeća kako treba izbjeći retroaktivnu primjenu predloženih mjera te da nisu provedene konzultacije s europskom središnjom bankom (ECB).

Milanović se kratko osvrnuo i na Karamarka

Poziv predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarka da kampanja za predstojeće parlamentarne izbore bude normalna i čista Milanović je u Tisnom ocijenio neozbiljnim, jer "neke ljude možete neko vrijeme varati, ali ne i sve ljude sve vrijeme".

Dodao je da novinari stalno traže njegov komentar na Karamarka, ako ga prešuti i odmahne rukom ispada bahat, a ako kaže onda ga nazivaju uličarom.

HDZ: SDP želi Hrvatsku gurnuti prema grčkom scenariju

Saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević izjavio je u subotu da se njegova stranka slaže s upozorenjima koje je Vladi oko rješenja za dužnike u švicarskim francima uputila Hrvatska narodna banka, poručivši kako dio SDP-ovaca očito svoju stranku želi pretvoriti u Syrizu i Hrvatsku gurnuti prema grčkom scenariju.

"Nažalost, svatko se mora složiti s upozorenjima iz HNB-a, a HDZ na te rizike upozorava već četiri godine. To što dio SDP-ovaca svoju stranku želi pretvoriti u Syrizu, to je njihov problem. Ali, nedopustivo je da Hrvatsku guraju u grčki scenarij. To HDZ neće dopustiti", rekao je Milošević novinarima. Smatra da u slučaju švicarskog franka nema nevinih, te da tu nisu nevini ni država, ni banke, ni HNB, te u krajnjoj liniji ni oni koji su uzimali kredit u švicarskom franku.

Ističući kako se problem sada mora riješiti, Milošević je rekao da se to ne može napraviti na način na koji to radi premijer Zoran Milanović - na silu, dovodeći u sukobe sve sa svima. "Tako se problemi ne rješavaju. S jedne strane, ovo što radi Milanović dovodi nas na rub grčkog scenarija, a s druge strane do najskuplje kampanje u hrvatskoj povijesti", kazao je.

Protiv načina na koji Vlada rješava krizu sa švicarcima

Upozorio je da će, sudeći prema tome kako se ponaša premijer Milanović, uskoro doći u pitanje ne samo oni koji imaju kredite u "švicarcima", već i oni koji imaju kredite u eurima i kunama jer neće moći vraćati svoje kredite.

Milošević je istaknuo potrebu da se pomogne velikoj većini dužnika u švicarskim francima, ali ne na način kako to radi aktualna vlast.

Ponovio je stav HDZ-a da se problem dužnika u švicarskim francima rješava podijeljenim troškom. "Sve se svodi na to tko će platiti taj račun. Netko ga mora platiti. Nakon četiri mandata ove vlasti, na zadnjoj se sjednici Sabora prije raspuštanja o tome raspravlja. To govori o neozbiljnosti i neodgovornosti aktualnog premijera i vlade", kazao je Milošević. Dodao je da i sam ima kredit u švicarskom franku te da ne smatra kako bi svi građani trebali platiti njegov kredit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara