Milanović: Neću dozvoliti da se nama briše pod! Nismo mi ptičji rezervat nego država! Kome ćete vjerovati, nama ili HDZ-u?

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović oglasio se ipak o sankcijama Hrvatskoj.  Morao je nešto reći na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s makedinskim kolegom koji je u posjetu Zagrebu. Tvrdi da nema sankcija te pita: kome ćete vjerovati - SDP-u ili HDZ-u?

Rekao je da od 15. srpnja iduće godine, kao roka kada bi zakon trebao stupiti na snagu, neće odustati. "Čuo sam da se govori o stotinama milijuna kuna štete, a ja vam kažem da je nula", rekao je Milanović i poručio: "Apelirao bih apelirao na barem malo samopoštovanja. Mi smo država, članica Europske unije, nismo ptičji rezervat. Postoje načini komunikacije i oni koji su glasni, obično vole manipulirati i imaju slabe argumente. Mi nećemo tako", rekao je premijer. Premijer je također rekao da je kriva informacija da se sve dogodilo na kolegiju povjerenika. Kolegij je sutra, a kakva će odluka biti, ne znam, rekao je Milanović i naglasio da neće dozvoliti da se Hrvatskom briše pod.

"Vjerujem u hrvatsko pravosuđe i da će obaviti svoj posao. No, neću dozvoliti da se nama briše pod. Nismo mi ptičji rezervat nego država! Nema sankcija. Nula. Odaberite kome ćete vjerovati - demokratski odabranoj vlasti ili nekome tko juri po sedmi mandat", kazao je Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakvih opasnosti za RH niti strah od sankcija. Ulazimo u Šengen, to nema veze s člankom 39 Ugovora o pristupanju. Hrvatska poštuje uhidbeni nalog, izručila je već 30-ak ljudi. Ne štitimo nikoga, sve što je naša obveza ćemo ispoštovati."

"Tu se spominjao i gospodin Mimica. On nije hrvatski član Komisije, on je odgovoran predsjedniku EK i Europskom parlamentu. Da sam na njegovom mjestu, ja bi se iz svega ovog izuzeo, ali to je moje mišljenje".

Milanović je ponovio da se za ovu temu i dalje zanima ograničen broj ljudi te da se radi o unutarstranačkom pitanju. Hrvatska poštuje uhidbeni nalog, nitko neće moći izbjeći prostor pravde, rekao je premijer.

"Onaj tko insinuira da štitimo zločince iz prošlog vremena, a to se radi, taj će to morati objasniti. Ja sam siguran da kuca na kriva vrata i upire prstom u krivog".

Podsjetimo, Europska komisija pokrenula je sankcije protiv Hrvatske zbog ozbiljnog kršenja europskih pravila u vezi s europskim uhidbenim nalogom. Ta je vijest jučer odjeknula Hrvatskom ali i šire. Povjerenica Europske komisije Viviane Reding nakon dijaloga s građanima u Trstu još je jednom ponovila kako je Hrvatska promijenila zakon tri dana prije ulaska u Europsku uniju i poručila: sankcija će biti!  "Te akcije su u toku i doći će razmjerno brzo. Pokrenut ćemo postupak članka 39. i to će se dogoditi vrlo skoro", izjavila je Reding jučer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara