Milanović: Sa znatiželjom gledam pojedine članove odbora koji kopaju po podacima

Foto: Hina

PREMIJER Zoran Milanović posjetio je danas pulsko brodogradilište Uljanik te poručio kako će Vlada nastaviti poticati brodogradnju prema propisima EU, potvrda čega je i nedavno državno jamstvo koje je dala za izgradnju broda, odnosno usisnog jaružara koji će Uljanik izgraditi za poznatog komitenta Jan De Nul grupu.

Po završetku sastanka s članovima Uprave Uljanika, Milanović je novinarima izjavio kako je Vlada u dvije i pol godine mandata napravila dosta toga za brodogradilišta, "ne čudo, ali toliko da za sada sva hrvatska brodogradilišta opstanu".

"To je veliki posao, treba dosta novca da bi se financirali ti projekti. Tamo gdje bude moguće učinit ćemo sve da to, ne da opstane, nego da napreduje jer se na brodovima zarađuje, a dvadeset godina se na brodovima gubilo u Hrvatskoj. To je ta bitna promjena", rekao je premijer.

Istaknuo je kako ga veseli jer se vidi da uz aktivnost Vlade brodogranja funkcionira, što je za Hrvatsku od iznimne važnosti, s obzirom da je to "stvar tradicije, ali i posla, novca i zarade". Izrazio je stoga nadu u sve bolju i veću budućnost hrvatske brodogradnje.


Novinare je zanimalo kako komentira to da je Hrvatska i dalje u recesiji, neovisno od tome što je zahvaljujući i brodogradnji povećala izvoz, na što je Milanović odgovorio kako nije siguran da je izvoz povećan zahvaljujući brodogradnji, ali da trendovi ohrabruju.

"Kad budu prve isporuke onda će biti. To su trendovi koji nas ohrabruju, oni su ovdje, oni su vidljivi te vjerujem da su nezaustavljivi kao i pad nezaposlenosti, koji nije samo sezonski, te rast izvoza", poručio je. Napomenuo je kako je onaj koji izvozi, i na tome još uspije nešto zaraditi, vitalan i može se nositi s konkurencijom. "To je nešto što ide nezaustavljivo i od sljedeće godine vidjet će se još više. Znamo da ljudi nemaju previše strpljenja, kriza traje dugo i ona nas je iscrpila", istaknuo je Milanović. U pratnji premijera bio je i potpredsjednik Vlade te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

"U radu službi, za koje kao predsjednik Vlade odgovaram, bilo je sve uredno i čisto"

Na pitanje jesu li članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku ugrozili nacionalnu sigurnost, predsjednik Vlade je odgovorio: "U radu službi, za koje kao predsjednik Vlade odgovaram, bilo je sve uredno i čisto. A znatiželju pojedinih članova odbora da kopaju po podacima gledam i ja sa znatiželjom, zanima me zašto su znatiželjni i zašto ih to zanima. Ali neka se time bave oni čiji je to posao, a to je DORH".

Dok god ima zlonamjernih ljudi, ima prostora za zloupotrebu, dodao je premijer i kazao kako bi možda trebalo zakonski bolje urediti nadzor nad radom tajnih službi.

Najavu predsjednika Ive Josipovića da bi mogao svoj prijedlog novog Ustava, koji bi uključivao i promjenu izbornog sustava, ponuditi građanima na referendum, premijer je komentirao riječima: "Cijenim svaki doprinos demokratskoj raspravi, ali u ovom trenutku imamo puno važnijeg posla od promjene izbornog zakona i Ustava za čiju je promjenu potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Ustav je važan, ali funkcionira i nemam se pravo baviti više time nego gospodarstvom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara