Milanović je licemjeran: "Problem u Vukovaru su etnički čiste državne škole, a ne ćirilica!"

Screenshot: Politika.rs   

"DA JE hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću zaista stalo do prava Srba onda bi netko iz njegove vlasti otišao u Vukovar i razgovarao s tamošnjim Hrvatima ali i Srbima, za koje predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak kaže da oni uopće ne inzistiraju na postavljanju ćirilično-latiničnih tabli. Srbima u Vukovaru je mnogo veći problem što žive u potpunoj izolaciji od većinskog hrvatskog stanovništva tako da srpska i hrvatska djeca nikako ne smiju ići u iste škole ili iste grupe u vrtićima", stoji u uredničkom komentaru beogradske Politike kojeg potpisuje Nenad Radičević. 
 
U oštrom komentaru zamjera se Vladi Zorana Milanovića da se bave minornim stvarima poput uvođenja dvojezičnih natpisa dok one puno krupnije stvari za nacionalnu manjinu ostavljaju sa strane. Štoviše, za Politiku premijer Milanović je - licemjeran.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako se naglašava da Milanovićeva vlada nije shvatila da prvo mora riješiti problem etnički čistih državnih škola u Vukovaru ukoliko uopće iskreno želi da se postigne međunacionalno pomirenje.
 
"Vlada Zorana Milanovića formalno brani ćirilicu jer inzistira na striktnoj primjeni Ustavnog zakona o pravima manjina i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, koji propisuju da ako neka manjina prema rezultatima popisa čini 33 posto ili više ukupnog stanovništva neke općine, grada ili županije, tada ostvaruje pravo na službenu upotrebu vlastitog jezika i pisma. Međutim, da su Milanović i njegovi ministri iole uzeli u obzir situaciju na terenu shvatili bi da se pomirenje ne može tek tako nametnuti zakonom, naročito kada pred cijelom hrvatskom javnošću kažete da ste spremni da promijenite Ustav zbog jednog bivšeg utjecajnog udbaša kao što je Josip Perković. Naravno da će odmah uslijediti zahtjevi da se promjene zakoni koji daju prava Srbima", tvrdi se u komentaru. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara