Milanović na putu preobraćenja? Citirao Bibliju na sjednici Vlade!?

Foto: Dragan Matić/Cropix

U UVODU sjednice Vlade premijer Zoran Milanović biblijskim se psalmom osvrnuo na, kako je rekao, zlonamjerne i zlokobne kritike dobre odluke podjele države na dvije statističke regije, kojima se od strane dviju stranaka pokušava napakostiti jednom dijelu Hrvatske, što je grozno, jer je podjela na dvije regije u hrvatskom interesu.

"Ima jedan psalam u Bibliji o Židovima u Egiptu, odnosno u Babilonu koji kaže 'Ako te zaboravim, Jeruzaleme, neka mi se osuši desna ruka'. Slično se može reći za Slavoniju, u malo drugačijem kontekstu - neka mi se osuši desna ruka, to je jezik kojim moram govoriti kojeg jedino razumiju, ako zaboravimo Slavoniju. Nećemo je zaboraviti", rekao je Milanović.

Premijer je dodao kako će učiniti sve da Slavonija iskoristi svoje potencijale i izvuče iz krize gospodarstva u kojoj je već dvadeset godina, ali isto tako i krize neodgovorne, populističke i huškačke politike koja je gura izvan Europe, te da se ostvarile nerealne prijetnje o kojima neki govore, Hrvatska morala u idućih nekoliko godina imati kineske stope rasta.

"Mi jesmo optimisti, ali toliko optimisti nismo. Drago mi je da su naši politički konkurenti toliki optimisti. To se, na žalost, neće dogoditi. Hrvatska će hvatati prosjek Europske unije i do tada će imati na raspolaganju ogromna sredstva čija realizacija će ovisiti samo o organiziranosti političara, uprava i tako dalje. Dakle, i onih koji se upravo hvale već nekoliko godina da su najbolji u privlačenju europskih fondova. Pa evo neka izvole", istaknuo je Milanović.

Hrvatska ima manjak liječnika

Na današnjoj sjednici Vlade našao se, uz ostalo, i Nacrt prijedloga nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. Posljednja strategija razvoja zdravstva donesena je 2006. godine.

Strategiju je predstavio resorni ministar Rajko Ostojić i zaključio da je ključni problem zdravstvenog sustava njegova rascjepkanost, te da upravljački sustav ne funkcionira i da je na tom tragu napravljeno niz operativnih planova. U raspravu se uključio i premijer Zoran Milanović.

"Možemo li financirati toliko zdravstvenih ustanova koje pružaju prosječnu ili niti prosječnu zdravstvenu uslugu na maloj udaljenosti jedna od druge, u državi u kojoj je sve na dohvat ruke, u kojoj se putuje dva sata u prosjeku autom, rijetko duže i u kojoj bi trebali imati nekoliko centara izvrsnosti koje se mi možemo prisuštiti. Ne više od toga. 60-70 bolnica ovog ili onog tipa? To je možda za državu veličine Teksasa", rekao je Milanović.

Informatizacija će biti ključni instrument razvoja zdravstva, najavljeno je nedavno iz resornog ministarstva. Cilj je ostvariti bolju povezanost i komunikaciju svih djelatnika u zdravstvu. Također se predviđa ulaganje u prevenciju kao i ljudske resurse. Upravo su ljudi jedan od prioriteta strategije.

Naime, prema analizama Hrvatska ima manjka liječnika i medicinskih sestara, a stanje bi se u idućim godinama moglo i pogoršati. Na zatvorenom djelu naći će se i zastupničko pitanje laburista Dragutina Lesara o imenovanjima u nadzorne odbore javnih tvrtki.

Nakon uvođenja e-recepata, uskoro će biti u potpunosti uvedene i e-uputnice, u tijeku su pripreme za uvođenje e-listi, a cilj je da do 2020. godine svaka bolnica ima svoj središnji informacijski sustav pa čak i mogućnost za e-naručivanje. Očekuje nas i ujedinjavanje registara, kojih sad ima preko 60.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara