Milanović o ocjenama The Economista: To su mi omiljene novine, ali svatko može pogriješiti

Foto: Hina

KOMENTIRAJUĆI na novinarsko pitanje ocjene časopisa "The Economist", po kojima je u Hrvatskoj nepovoljna klima za ulaganje, premijer Milanović je danas u Opatiji rekao kako on nije meteorolog, nego predsjednik Vlade te da su "The Economist" njegove omiljene novine. No, istaknuo je, svi znaju pogriješiti. Taj je časopis prije 12 godina prognozirao negativan trend njemačke industrije pa je pogriješio, rekao je te dodao da će pogriješiti i u slučaju Hrvatske.

"Pogriješit će i u slučaju Hrvatske. Svi griješe, pa i najbolje novine na svijetu. To su statistički podaci, nemojmo od toga raditi više nego što je", rekao je Milanović komentirajući britanski "The Econimist", koji je Hrvatsku svrstao među deset zemalja s najgorim gospodarstvima svijeta u 2014. godini.

Govoreći o proceduri prekomjernog deficita, istaknuo je da je to proces koji će trajati godinama. "Pozivam one koji se nazivaju stručnjacima da sagledaju kako je to radio 2009. godine niz drugih europskih država. Bit će tu jako puno razgovora, puno prilagodbi. Onaj tko iz prve pristane na sve, griješi", rekao je.

Za ocjene da su nove trošarine i nameti na telefoniju novi udar na građane, Milanović je rekao kako će neki trebati više pridonositi. "Uzet će se od onih koji imaju puno, a u ovom slučaju, kad se radi o teleoperaterima, oni imaju jako puno. No, neće im se uzeti da ih se obeshrabri, destimulira da rade", naveo je.

Poručio je da je dugoročno rješenje za Hrvatsku smanjenje rashoda. Mi se moramo zaduživati i dalje te moramo smanjiti potrošnju, rekao je i dodao kako vjeruje da će se deficit od tri posto ostvariti "za par godina".

"To se smatra prihvatljivim, ali ako nemate gospodarski rast, i tri posto duga je puno. To je procedura koja traje dugo, a oni koji žele sitno, žicarski profitirati na dnevnoj razini će to uvijek raditi", ustvrdio je.

Najavio je da će tema procedure prekomjernog deficita biti na sjednici Vlade sljedećeg četvrtka. "Trebala je biti prošlog četvrtka, ali sam inzistirao da se koalicijski partneri detaljno upoznaju s tim, da budemo na čisto da je to ono što na prihodnoj strani i na smanjenju nekih rashoda hoćemo i možemo", rekao je i najavio da se ne treba iznenaditi ako bude još korekcija u tom postupku jer on neće odmah prestati.

"To je poruka građanima, ali i onima koji misle da se politika može voditi na razini spletke i na razini zvučnih izjava. Tako se ozbiljna država ne vodi", istaknuo je.

Premijer je rekao da pregovori u vezi s MOL-om traju te da taj dio posla vodi ministar gospodarstva.

"Uvijek možemo pogriješiti, ali sistemski gledano, mi i HDZ smo nebo i podzemlje", rekao je Milanović odgovarajući na pitanje o unutarstranačkim sukobima u SDP-u.

Istaknuo je da će se stranka koja nema različita mišljenja i u kojoj se ljudi u vezi s nekim stajalištima ne sučeljavaju stranka koja će se raspasti odjednom jer je riječ o autokratskoj stranci u kojoj svi slijepo slijede vođu. "SDP nije takva stranka, može je voditi netko drugi, ali u SDP-u uvijek razgovaramo, nekad se i pokvačimo i posvadimo, ali radimo u interesu države, u općem javnom interesu", rekao je.

Komentirajući smjernice predizborne kampanje za Europski parlament, Milanović je rekao da se desnica zauzima za daljnja rezanja, za politiku radikalne štednje.

"To je program HDZ-a i Europske pučke stranke, ali on nije u interesu Hrvatske i njezinih građana. Mi se zalažemo za racionalan i štedljiv pristup, koji neće ubiti svaku šansu za rast u Hrvatskoj", ustvrdio je. Premijer Milanović također je rekao kako su naslijedili "totalni nered i velike dugove", ocjenjujući da su "u nekim stvarima možda trebali ranije krenuti". "To priznajem, ali kritike koje dolaze su nepoštene", rekao je Milanović.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara