Milanović potvrdio da je Vlada darovala oružje SAD-u, ali tvrdi da ono nije namijenjeno iračkim Kurdima

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade RH Zoran Milanović potvrdio je danas da je Hrvatska udovoljila zahtjevu SAD-a i toj zemlji darovala oružje iz zaliha HV-a, ali i naglasio da se radi o "zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca".

Mediji su ovih dana izvijestili da je Hrvatska, na zahtjev SAD-a poslala oružje Kurdima u Iraku, a Milanovića su novinari, tijekom posjeta Gunji upitali je li to točno i je li Hrvatska zbog toga izložena terorističkoj prijetnji.

"Mi smo prošli jako puno i napatili se kao rijetko koji narod u Europi, a s druge se strane stalno nečega bojimo, ili nas se nečim plaši. Moramo se riješiti kompleksa koji nas povijesno opterećuje. Mi smo mlada, moderna država, članica Europske unije i NATO-a i to za sobom povlači određene obveze i određena neugodna stanja", odgovorio je Milanović.

Dodao je da nije riječ o oružuju za Kurde te da se radi o zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca.

Podsjetio je da je Hrvatska od SAD-a nedavno dobila više od 200 najmodernijih i najskupljih kamiona, što je, ističe, najveća donacija koju je zemlja ikad dobila.

"Od odgovornosti se ne može pobjeći, gurati se u prvi red ne treba, ali se ne može niti praviti da se ništa ne događa u Iraku"

Napomenuo je da su i ranije vlade viškove oružja slali Amerikancima. "A što će oni s time napraviti, i u koliko time pomognu borbi za demokraciju, a protiv isključivosti bilo kojeg fundamentalizma, onda je to prihvatljivo", kazao je.

Premijer je istaknuo kako islam nema veze s onim što se događa u Iraku, gdje je na djelu složena teroristička organizacija koja želi u tom dijelu svijeta zavladati. "Tome se suprotstavljaju oni koji za to imaju resurse, prvenstveno SAD koje su naš partner u NATO-u i naš saveznik. Od odgovornosti se ne može pobjeći, gurati se u prvi red ne treba, ali se ne može niti praviti da se ništa ne događa u Iraku", dodao je.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara