Milanović se u Bukureštu susreće s kineskim premijerom

Milanović se u Bukureštu susreće s kineskim premijerom

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na sastanku na vrhu predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, koji se danas i sutra održava u Bukureštu.

Milanović će se danas u poslijepodnevnim satima susresti s kineskim premijerom Lijom Keqiangom, dok će se sastanak na vrhu dogoditi sutra.

Očekuje se da će glavne teme razgovora srednje i istočno europskih premijera s kineskim kolegom biti gospodarska suradnja, a sličan sastanak se dogodio i u travnju prošle godine. Tada je glavna tema razgovora hrvatskih i kineskih dužnosnika bilo moguće kinesko ulaganje u Luku Rijeka, a Milanović je nakon sastanka s tadašnjim kineskim premijerom Wenom Jiabom izjavio kako će se sve raditi u skladu sa zakonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da su kineske kompanije, a onda s obzirom na njihov ustroj i kineska država, važan sugovornik. Međutim, nitko u Hrvatskoj u ovakve poslove neće ulaziti bez provedenog javnog natječaja za koje postavljamo vrlo transparentne, jasne i predvidljive kriterije. To je Hrvatska. Po tim pravilima ćemo raditi", rekao je tada Milanović.

Javni natječaj još uvijek nije proveden, a novi sastanak u Bukureštu mogao bi dati odgovor na pitanje jesu li Kinezi još uvijek zainteresirani za ulaganje u najveću hrvatsku luku.

Osim Milanovića i Keqianga, na njemu će sudjelovati i premijeri Rumunjske Victor Ponte, Albanije Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda te premijeri Bugarske Plamen Oresharski, Češke Jiří Rusnok, Estonije Andrus Ansip, Mađarske Viktor Orban, Latvije Valdis Dombrovskis, Litve Algirdas Butkevičius, Makedonije Nikola Gruevski, Crne Gore Milo Đukanović, Poljske Donald Tusk, Srbije Ivica Dačić, Slovačke Robert Fico i Slovenije Alenka Bratušek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara