Milanović u Bruxellesu: "Hrvatska je prošla težak put od nametnutog sukoba do mira i stabilnosti"

Milanović u Bruxellesu: "Hrvatska je prošla težak put od nametnutog sukoba do mira i stabilnosti"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U BRUXELLESU večeras počinje EU summit na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Premijer Milanović danas i sutra sudjeluje na sastanku Europskog vijeća. Šefovi država i vlada članica Europske unije bavit će se, prije svega, gospodarskom situacijom i stanjem u eurozoni jer iz dana u dan raste broj zemalja koje traže financijsku pomoć. Očekuje se i zeleno svjetlo Crnoj Gori za početak pregovora s Europskom unijom.

"Ako hoćete imati zajednički novac i zajedničko tržište morate imati u većoj mjeri zajedničku blagajnu. Možda ne kao klasnična države ali u većoj mjeri da. To je cijena, dakle o tome u Hrvatskoj moramo razgovarati. Kao i o svemu ostalome, o vladavini prava i o drugim stvarima. To je tema za razgovor koja nas obogaćuje. Ne moramo gledati svi na to isto. Ovaj je summit izrazito važan za Hrvatsku", poručuje Milanović.

"To je važna stvar. Tamo će se donositi odluke koje volens nolens će imati utjecaja na Hrvatsku. Sigurno" zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je jučer na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu pozvao da se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora završi na vrijeme. Hrvatska je tijekom proteklih 15 godina, otkad je članica Vijeća Europe, prošla trostruku tranziciju: iz komunizma u demokraciju, iz nametnutog sukoba do mira i stabilnosti te tranziciju s planske ekonomije u gospodarstvo slobodnog tržišta, naglasio je Milanović. Ponovio je spremnost naše zemlje da pomogne susjedima na putu u Europu, ali ne kao mentor, nego kao partner.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara