Milanović za nastavak proizvodnje sisačke Rafinerije nafte

Milanović za nastavak proizvodnje sisačke Rafinerije nafte

Foto: Hina

PREDSTAVNICI Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak izjavili su nakon današnjeg sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem da su zadovoljni potporom koju im je on iskazao.

"Zadovoljni smo sastankom jer smo dobili podršku premijera u nastojanju da održimo sisačku rafineriju", izjavila je nakon sastanka gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček

Milanović: Vlada podržava zadržavanje radnih mjesta

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je važnost sisačke Rafinerije za Hrvatsku i naglasio da će Vlada podržati zadržavanje radnih mjesta te nastojati postići da MOL što više ulaže u modernizaciju rafinerijskih kapaciteta u Hrvatskoj.

Također je rekao kako je jasno da je INA-MOL malo sredstava uložio u modernizaciju rafinerijskih kapaciteta u Hrvatskoj, odnosno da je nešto uloženo u Rijeku, a gotovo ništa u modernizaciju Rafinerije Sisak, navodi se u priopćenju.

"Nama je važno sačuvati radna mjesta i osigurati da Republika Hrvatska ima rafinerijski kapacitet", kazao je premijer Milanović te dodao da struka i kompanija trebaju donijeti najbolje poslovne odluke u tom smislu.

"Pravno gledano, Vlada Republike Hrvatske nije u poziciji ulaziti u poslovnu politiku poduzeća, ali će svakako podržati zadržavanje radnih mjesta te, putem svojih predstavnika u Nadzornom odboru i Upravi, nastojati postići da MOL što više ulaže u modernizaciju rafinerijskih kapaciteta u Hrvatskoj. Sisak i Rijeka su jedna radna jedinica, pri čemu je Sisak orijentiran na preradu domaće sirovine, a Rijeka na preradu mediteranske nafte", navodi se u priopćenju Vlade.

Profitabilni uz nevelika ulaganja

Predstavnici Stožera naveli su da, uz nevelika ulaganja, Rafinerija Sisak može profitabilno poslovati, jer je i tijekom rada poslovala bez zastoja, no izrazili su zabrinutost zbog činjenice da za Sisak ne postoje pripremljeni planovi prerade, niti održavanja, što upućuje na namjeru vlasnika da zatvori Rafineriju, u kojoj je sada 1.200 zaposlenih.

Također su naveli podatke da je MOL istodobno kontinuirano ulagao u modernizaciju pogona u Mađarskoj i Slovačkoj, dok su pogoni u Hrvatskoj bili zapostavljeni, zaključuje se u priopćenju iz Vlade.

Predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak izjavili su nakon današnjeg sastanka s premijerom Milanovićem da su zadovoljni potporom koju im je iskazao.

Nakon povratka u Sisak, predstavnici Stožera i zaposlenima su prenijeli rezultate sastanka. Izrazili su zadovoljstvo potporom premijera, uz napomenu da očekuju i daljnje konkretne korake.

Grahovac: MOL-u cilj zatvoriti rafineriju

Član Stožera Milan Grahovac upozorava kako MOL i nadalje provodi svoju politiku kojoj je cilj zatvaranje rafinerije, što povezuje i s ponudom otpremnina kako bi se broj zaposlenih što više smanjio. "Očita je namjera da se broj zaposlenih toliko smanji da se sami ugasimo. A tvrdim da možemo profitabilno poslovati prerađujući domaću naftu. A iscrpak s domaćih izvora nikad nije bio manji, jer su ga Mađari potpuno zapostavili", kaže Grahovac.

Inače, u sisačkoj Rafineriji nafte i nadalje se provodi postupak postupnog gašenja sekundarnih postrojenja za preradu nafte, koji bi trebao završiti za nekoliko dana. Radnici, koji su zabrinuti za svoju egzistenciju, s neizvjesnošću očekuju odluke uprave o svom radnom angažiranju nakon potpune obustave rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara