"Milanoviću je lakše jer je pobijedio na izborima, ja sam naslijedila obožavanog premijera kao mala od kužine"

Ilustracija:Goran Mehkek/Cropix

GOŠĆA današnje emisije Nedjeljom u dva bila je bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, sada nezavisna saborska zastupnica, Jadranka Kosor.

Na početku je govorila o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i stanju u EU-u. "To je zajednica država i naroda koja jamči ono čemu dugo težimo, stabilnosti i miru, što su vrednote koje su stupovi Europske unije. Mi smo sada definitivno država koja je lider regije, sigurno možemo pomoći, ali i udarati ritam vezan za europski put naših susjeda, pritom mislim na pozitivan smjer", rekla je.

Na pitanje o tome je li njezina uloga, kao i uloga ostalih hrvatskih premijera koji su pregovarali o ulasku u EU, sporedna u kontekstu stranih centara moći koji su upravljali sudbinom Hrvatske, rekla je da ne razumije takva razmišljanja. "Mi smo jedna od 28 ravnopravnih država članica. Nismo u EU ušli, kako neki kažu, citirat ću, iako mislim da je prosto, i iako sam žena, spuštenih gaća", rekla je.

Rekla je da je uglavnom zadovoljna proslavom ulaska u EU, ali je prigovorila tome što u govorima nisu spomenuti "svi zaslužni" za ulazak u EU, svi premijeri, ali i prvi predsjednik Franjo Tuđman te, "naravno, hrvatski branitelji".

"Priznajem da sam kao premijerka pridavala previše pozornosti izgledu i odijevanju"

Priznala je da je kao premijerka pridavala previše pozornosti izgledu i odijevanju, komentiravši činjenicu da su mediji više pisali o haljinama nje, Vesne Pusić i Sanje Musić Milanović nego o nekim važnim događajima vezanima uz proslavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na rad premijera Zorana Milanovića te rekla da je očekivala da će biti puno odlučniji. Istaknula je da je imao bolji start od nje. "Ja sam došla nakon premijera kojega su svi slavili, kao neka 'mala od kužine', a on je došao pobjedom na izborima, mlad i perspektivan. Očekivala sam da će u roku tri mjeseca povući odlučne poteze. S druge strane, previše se zatvorio, mislim da bi se češće trebao konzultirati sa suradnicima", rekla je.

"Milanoviću je lakše jer je muškarac, ja sam se suočavala s kolegama koji nisu htjeli ženu na čelu stranke, pogotovo razvedenu"

Stanković ju je podsjetio da se ona okružila suradnicima koji su joj povlađivali, a nakon izbornog poraza okrenuli leđa. Kosor se složila te dodala da će Milanović, nakon silaska s vlasti, vjerojatno bolje proći jer je muškarac. Dodala je da se suočavala sa stranačkim kolegama koji na čelu stranke nisu htjeli imati ženu, pogotovo razvedenu.

"Milanović je mogao birati svoje suradnike, za razliku od mene koja sam ih naslijedila. Iako sam imala kolege koji su bili u Sanaderovoj vladi, ipak sam dovela neke nove ministre", rekla je.

Govorila je i o suradnji s bivšim premijerom Ivo Sanaderom. Rekla je da, iako je s njim bila u svakodnevnom kontaktu, nije znala za paralelno financiranje stranke. "Znala sam da HDZ ima mnogo novca, ali nisam znala da se radi o ilegalnom novcu", rekla je te dodala da je bila uvjerena u njegovu političku budućnost, u europskim i svjetskim razmjerima.

"Osjećam se loše zbog toga što je HDZ na optuženičkoj klupi. Ne bih rekla da je to moralna odgovornost. Osjećala bih se moralno odgovorna da sam nešto znala i da sam to prikrivala, odbila to prijaviti, što nije bio slučaj", rekla je.

Rekla je da se jako razočarala u pojedine osobe iz HDZ-a, posebice u Davorina Mlakara koji je bio među ljudima koje je "ljudski jako voljela", a glasao je za njeno izbacivanje "bez da je trepnuo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara