Milardović o HDZ-ovom nadjačavanju SDP-a: "Svjedočimo putovanju u bezdan, u provaliju"

Screenshot: Al Jazeera

DA SE danas održavaju Parlamentarni izbori, HDZ bi bio pobjednik. Tako barem pokazuje najnovije mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop. HDZ je nakon pet i pol godina na vrhu ljestvice, a SDP je drugi. Rast i dalje bilježi ORaH Mirele Holy, dok su laburisti konstantni.

> Korupcija i nesposobnost SDP-u stigli na naplatu: HDZ-ova koalicija u vodstvu, Milanović i Linić sve omraženiji


Najnovije istraživanje pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u, ali i HDZ-ovo preuzimanje vrha ljestvice izbornih preferencija. ORaH je najveći dobitnik u posljednjih mjesec dana; postao je najvažniji alternativni izbor razočaranih birača.

Tako se stranka Mirele Holy drugi mjesec zaredom udomaćila na trećem mjestu. Sama Holy koja drži i drugu poziciju najomiljenijeg političara kaže kako bi bila sretnija da je putanja postepenija, jer na ovaj način izloženi su negativnoj kampanji od strane drugih. "Mislimo da je ovo jako dobar rezultat za jednu mladu stranku koja ima nešto više od 5 mjeseci i svjesni smo da nas čeka jako puno posla na prezentaciji sadržaja naših politika". Holy je iznenađena rastom HDZ-a, s obzirom da je, kaže, riječ o stranci koja je dobila, nepravomoćnu presudu za kriminal i korupciju.

Prema istraživanju predsjednik Josipović i dalje je najpozitivniji političar, a Karamarko i Milanović sa sve manjom razlikom na vrhu ljestvice negativnog doživljaja političara u zemlji.

A kad bi se, pak danas glasalo za koalicije, desna, s HDZ-om na čelu, osvojila bi 26 posto glasova, dok su SDP, HNS, IDS i HSU i dalje u padu. Treći je ORaH, a prag prelaze još Laburisti, Savez za Hrvatsku i Nacionalni forum.

"Sociopsihopatološka situacija"

"Svjedočimo putovanju u bezdan, u provaliju, ne znam smijemo li se radovati ili plakati", komentar je politologa Anđelka Milardovića na istraživanje.

"Da su dvojica najlošijih šefova političkih stranaka Karamarko i Milanović najlošije ocijenjeni, da jedan vodi državu kao najlošiji i ima ambiciju voditi je do kraja mandata, a drugi koji je kao najlošiji ocijenjen ima ambiciju preuzeti državu, to je jedna po meni, sociopsihopatološka situacija".

Jedino nas može spasiti odmak od stranačke bipolarnosti i pluralistički policentrični stranački sustav koji će uskakati u ovakvim kriznim vremenima, dodaje Milardović.

"Stranački sustav koji bi imao čisto sigurnosnu ulogu, alternativnu da kad ova dva najjača igrača zakažu, oni uskaču i preuzimaju političku odgovornost za društvo i državu. U tom smislu ja podupirem svaku opciju koja je na tragu demontaže i dekonstrukcije ovog jalovog bipolarnog političkog sustava".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara