"Milijarda ustaje" protiv nasilja nad ženama u Splitu: Nismo se makli iz Srednjeg vijeka!

"Milijarda ustaje" protiv nasilja nad ženama u Splitu: Nismo se makli iz Srednjeg vijeka!

Foto: Duje Klarić/Cropix

HRVATSKA se priključila svjetskoj kampanji protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Milijarda ustaje" koja se u svijetu održava 15 godina, a ove godine je okupila sudionike iz 198 zemalja. Središnji dio hrvatske kampanje odvija se u Zagrebu, gdje će programu nazočiti i predsjednik Ivo Josipović, a '"Milijarda ustaje" odvija se i u drugim hrvatskim gradovima. U Splitu se 100-ak žena okupilo na Rivi.

Hrvatska se s razlogom ove godine priključila globalnoj kampanji jer je situacija zlostavljanih žena kod nas sve lošija. Najbolji primjer za to je i nepostojanje evidencije o zlostavljanim ženama", istaknula je Mirjana Kučer iz udruge Domine.

"Mi se nalazimo u području koje nema autonomno savjetovalište i sklonište za žene žrtve nasilja, mi smo u državi koja nema kriterije i standarde za praćenje nasilja. U Splitu smo imali udrugu koja je imala sklonište koje se zatvorilo. Danas imamo Caritas - oni govore o problematici u obitelji i o tome da su djeca ugrožena. Jesu, ali mi govorimo o ženama i ne možemo govoriti o nacionalnoj politici za borbu protiv nasilja u obitelji jer postoji specifičnost nasilja prema ženama", kaže Kučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Okupljene žene na splitskoj Rivi ističu kako je najveći problem što Hrvatska još uvijek živi u snažnom patrijarhalnom društvu.

"Kod nas se podrazumijeva da žena sve radi, drži kuću, radi na poslu, bere masline... To bi bila jedna vrsta tihog, dugotrajnog nasilja. Možda bi trebalo biti malo više razumijevanja".

Na ovaj način hoćemo pokazati da smo živa bića. 21. je stoljeće, a nismo se zapravo makli iz Srednjeg vijeka. Osjećam to na svojoj koži".

"Ovo je način da im damo podršku da se one same usprotive nasilju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara