Miljenić o izručenju kapetana Dragana: Veselimo se dolasku; Matić: Hvala Bogu da će konačno doći

Miljenić o izručenju kapetana Dragana: Veselimo se  dolasku; Matić: Hvala Bogu da će konačno doći

Foto: FAH

AUSTRALSKI vrhovni sud odbacio je žalbu optuženiku za ratne zločine u Hrvatskoj Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan, i on bi uskoro mogao biti izručen Hrvatskoj. Hrvatska kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Optužnica ga tereti da je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

"Veselimo se njegovom skorom dolasku", komentirao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministar Miljenić rekao je da su u vrlo bliskom kontaktu s australskim kolegama te je poručio da je najvažnije da se to suđenje održi jer su žrtve brojne, a zločini su u Hrvatskoj bili veliki.

Odgovorni moraju izaći pred sud za svoje zločine

"Bitno je da svatko kog se tereti da je nešto počinio da je odgovoran pred sudom. To je bitno prvenstveno zbog žrtava, zbog istine. Prvenstveno se zahvaljujem australskim kolegama, jer Hrvatsku zastupa australsko državno odvjetnišvo, koji zbilja ulažu maksimalne napore da se taj postupak dovede do kraja", rekao je Miljenić objasnivši kako to traje godinama jer je takva procedura.

"Vi trebate znati da će ovo biti presedanski slučaj i da Australija, koliko znam, nikada ovako nešto nije u povijesti napravila. Treba čekati, mi smo u Hrvatskoj spremni, imat će pošteno suđenje", rekao je ministar koji na pitanje kada bi to moglo biti odgovara: "Mi se veselimo njegovom skorom dolasku". Nije htio ulaziti kada bi to točno moglo biti budući da, naglašava, procedura još nije gotova. "Dok nije gotovo uvijek se može nešto dogoditi. Sada je to na mom kolegi ministru u Australiji da odluči, neću ulaziti kada i što, ali bit ćete obaviješteni. Ali, u svakom slučaju, više je nego dobrodošao", rekao je Miljenić.

Matić: Pošteno će mu se suditi

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da će se kapetanu Draganu, ako ga izruče Hrvatskoj, pošteno suditi.

"Hvala Bogu da se ta pravosudna trakavica privodi kraju i da će kapetan Dragan doći u Hrvatsku. Bit će mu pošteno suđeno", kazao je Matić novinarima upitan kako komentira mogućnost da bi Dragan Vasiljković mogao uskoro biti izručen Hrvatskoj jer mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vasiljković, jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, optužen za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, te napade na civile tijekom 1991. i 1992., trenutno se nalazi u australskom zatvoru. Kako prenosi australski ABC News, Vasiljković će uskoro biti izručen Hrvatskoj, osim ako ne intervenira australska Vlada.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara