"Miloševiću, Arkanu i Šešelju cilj je bio uništenje": U Haagu opisana mučenja civila i silovanja "ustaških majki"

Foto: UN Photo/CIJ-ICJ/Frank van Beek

HRVATSKA je u utorak u Den Haagu iznijela prve dokaze o genocidu Srbije nad Hrvatima u Domovinskom ratu, a hrvatski pravni tim ističe da mu je glavni cilj pokazati što se stvarno dogodilo u ratu od 1991. do 1995.

"Sud će reći je li to bio genocid pripisiv Srbiji, ali za nas je najvažnije prezentirati istinu", rekao je novinarima ministar pravosuđa Orsat Miljenić na Međunarodnom sudu pravde (ICJ).

"Naš osnovni cilj je prikazati što se stvarno dogodilo, ništa više i ništa manje. Sudu želimo prikazati određenu argumentaciju i prepustiti mu odluku je li je to bio genocid koji je počinila Srbija ili ne", dodao je.

Po njegovim riječima, Hrvatska ne "odlazi u prošlost", nego se drži konkretnog vremenskog razdoblja u kojem su se dogodili "zločini koji se ne pamte u Europi od Drugog svjetskog rata".

Članovi hrvatskog tima su pred 17-članim sudskim vijećem u utorak iznijeli prve dokaze i počeli ispitivati prve svjedoke zločina u Hrvatskoj 1991.

"To su najružniji događaji iz rata... Dali smo prikaz događaja sa svim masakrima, svim mjestima, gradovima i selima koja su postala simbolična mjesta u našim sjećanjima", rekla je voditeljica tima Vesna Crnić-Grotić.

U središtu hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije su zločini u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Baniji, Lici i Kordunu te Dalmaciji, posebno oni u Vukovaru, Lovasu, Saborskom i Škabrnji.

"Milošević, Ražnatović i Šešelj imali su namjeru uništenja"

PRED Međunarodnim sudom pravde u Haagu danas je nastavljeno izlaganje hrvatske strane u tužbi za genocid protiv Srbije, a poslijepodne će se pred sudom pojaviti i prvi svjedoci, čiji je sadržaj svjedočenja zaštićen do kraja usmene rasprave 1. travnja.

U nastavku izlaganja hrvatska je strana istaknula kako se Srbija odbija suočiti s krivnjom za počinjene zločine, ne samo za genocid, već i za ostale zločine počinjene protiv čovječanstva.

Srbija je imala jasnu namjeru uništenja hrvatskih zajednica u različitim dijelovima Hrvatske i nije učinila ništa da spriječi i kazni počinitelje genocida, izjavili su u utorak hrvatski pravni zastupnici na suđenju Srbiji za genocid.

Pravni tim Zagreba argumentirao je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) postojanje namjere kao ključnog dijela zločina genocida koji je, prema hrvatskoj tužbi iz 1999., Srbija izvršila tijekom rata od 1991. do 1995. "Srbija je kriva jer nije spriječila genocid i kaznila počinitelje, a JNA je znala za genocidnu namjeru paravojnih skupina. Dokazi su kristalno čisti", rekao je član tima Phillipe Sands, britanski profesor prava.

Slobodana Miloševića, Željka Ražnatovića Arkana i Vojislava Šešelja tereti se za udruženi zločinački poduhvat i počinjenje genocida: "Taj trojac je imao namjeru uništenja".

Hrvatska strana poziva se na činjenicu da i manji broj žrtava na izoliranom području može prema definiciji biti genocid, s obzirom na okolnosti. Ističe se kako je srpska strana djelovala s namjerom počinjenja potpunog uništenja i genocida.

Nice: I ovaj postupak će utjecati na stavove o ratu 1990-ih

Bivši tužitelj na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Geoffrey Nice rekao je u utorak u Den Haagu da postupak protiv Srbije za genocid nije nastavak procesa protiv Miloševića, ali će utjecati na stavove o događajima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih.

"Ovo se ne može smatrati nastavkom suđenja Slobodanu Miloševiću. Naravno da je postupak dio iste složene povijesti, ali je odvojen od toga i tako mu treba pristupiti", rekao je novinarima Nice.

Britanski odvjetnik i bivši haški tužitelj prati suđenje Srbiji za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koje je počelo u ponedjeljak.

Nice je istaknuo da sva suđenja i presude pred Haaškim tribunalom (ICTY), ICJ-em i domaćim sudovima imaju šire posljedice za zainteresirane zajednice, uključujući i moguće pokretanje novih procesa.

"Bit će posljedica i jedna od njih bit će kako buduće generacije vide događaje. Sudski procesi i presude bit će dio materijala iz kojeg će formirati svoje stajališta", rekao je Nice.

Nice je bio glavni tužitelj u postupku protiv Miloševića pred ICTY-jem koji je prekinut zbog smrti bivšeg srbijanskog predsjednika 2006.

JNA naoružavala paravojne skupine koje su uništavale i ubijale

Paravojne skupine, koje su uništile cijela hrvatska sela, zaseoke i gradove, djelovale uz znanje JNA koja ih je naoružavala.

Također, napomenuto je kako nema sumnje da je snaga JNA bila nemjerljivo veća od snaga paravojnih jedinica koje su imale potporu srpskih vlasti u počinjenju zločina, poput one predvođene Željkom Ražnatovićem Arkanom, koju se tereti za genocid i terorizam.

"Vojni kapaciteti JNA bili su takvi da je mogla kontrolirati paravojne postrojbe i trebala je biti svjesna opasnosti da će se genocid nad Hrvatima dogoditi", rekao je Sands.

Kao dokaz priložio je obavještajni dokument JNA po kojem je jasno da su časnici bivše vojske znali za to da se Arkanovi "Tigrovi" oko Vukovara bave kriminalom i čine masovne zločine.

Govoreći o namjeri kao konstitutivnom elementu genocida, Sands je ustvrdio da je za kvalifikaciju tog najtežeg zločina po međunarodnom pravu dovoljno dokazati namjeru uništenja dijela, a ne nužno cijele nacionalne, etničke ili vjerske zajednice.

"Zločin genocida konstituira namjera uništenja značajnog dijela ciljane skupine na određenom prostoru - gradu, selu, regiji. Bilo koje sistematsko uništenje dijela skupine čini genocid, čak i ako je broj ubijenih malen", rekao je Sands.

Prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. i prema pravnim komentarima tog dokumenta, genocid ne znači namjeru uništenja cijele skupine, nego je namjera povezana sa ciljanom skupinom na određenom području.

Podsjećajući na presudu u slučaju "BiH protiv Srbije" iz 2007. godine, Sands je istaknuo da je genocid u Srebrenici utvrđen jer je dokazana namjera uništenja muslimana na tom ograničenom području, iako prema presudi nije počinjen genocid u cijeloj BiH.

"Ne samo da je Srbija odgovorna za nesprječavanje počinjenja genocida - odgovorna je za njegovo počinjenje"

Hrvatski predstavnici pred Međunarodnim sudom pravde istaknuli su kako je nemoguće da Srbija nije bila svjesna opasnosti od počinjenja genocida u Hrvatskoj, jer dokumentacija iz tog vremena dokazuje suprotno - djelovalo se s genocidnim namjerama.

"Ne samo da je Srbija odgovorna za nesprječavanje počinjenja genocida - odgovorna je za njegovo počinjenje. Počinjena su masovna ubojstva, uništavana su čitava sela, čitavo hrvatsko stanovništvo... Dokazi da je počinjen genocid su kristalno jasni."

U nastavku se hrvatska strana pozvala na brojne slučajeve i presude donesene pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Istaknuto je kako mnogi zločini nisu procesuirani jer krivci više nisu bili među živima.

Provodilo se etničko čišćenje

Nakon stanke je hrvatska strana nastavila s prikazima područja na kojima je došlo do počinjenja genocida. Navedeno je kako je srpska strana širila etničku mržnju nazivajući Hrvate "opasnim ustašama".

Zločini Srbije protiv hrvatskog stanovništva nisu bili izolirani incidenti, nego dio sustavnog terora i okupacije sela za selom kako bi se osnovala "velika Srbija" bez Hrvata, izjavili su hrvatski pravni zastupnici na suđenju Srbiji za genocid u Den Haagu. "Bila je to genocidna kampanja s ciljem potpunog ili djelomičnog uništenja jedne etničke skupine. Ta skupina bili su Hrvati u selima i gradovima koje je napala Srbija", rekla je članica tima Jana Špero pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Kako je kazala, napade je osmislio službeni Beograd, a predvodila ih je bivša JNA kojoj su na terenu bile podređene srbijanska teritorijalna obrana i paravojne postrojbe poput Arkanovih "Tigrova". "Srpski genocidni čini bili su motivirani namjerom uništenja Hrvata", ustvrdila je Špero. "Srbija je počinila zločine protiv Hrvata samo zato što su bili Hrvati", dodala je dužnosnica hrvatskog ministarstva pravosuđa.

Špero kaže kako Hrvatska optužuje Srbiju za smrt 12.500 ljudi, stradanja 7.700 logoraša, 1.500 uništenih vjerskih objekata i od Beograda traži podatke o 865 nestalih.

"Hrvatski civili, većinom starci, koji nisu bili u mogućnosti ili nisu željeli pobjeći, bili su izloženi najbrutalnijim mučenjima, silovanjima, ubojstvima.... U svom genocidnom pohodu JNA je ubila na desetke tisuće Hrvata, silovane su nebrojene žene, uništeni brojni domovi, mnogo je onih koji su poslani u logore... a sve s ciljem etničkog čišćenja i stvaranja Velike Srbije".

"I dalje se nestalima smatra više od osamsto ljudi - očeva, sinova, majki, članova obitelji, prijatelja... Srbija odbija pomoći u njihovom pronalasku". Dodala je kako tisuće hrvatskih obitelji još živi s traumama mučenja i silovanja u srbijanskim logorima.

Hrvatski pravni tim iznijet će u nastavku suđenja reprezentativne slučajeve zločina u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici i Dalmaciji, najteže stradalim područjima u ratu od 1991. do 1995. Zbog ograničenog vremena Vukovar, Lovas, Saborsko i Škabrnja bit će u središtu dokaznog postupka hrvatske strane koji traje do 7. ožujka. "Ta selektivnost ne znači zanemarivanje patnje svih žrtava. Fokus na neka mjesta ne znači umanjivanje zločina počinjenih drugdje", rekla je Špero.

"Raskomadat ćemo te i poslati tvojoj djeci dijelove da ih skuhaju"

U nastavku je Phillipe Sands sudu opisao neke od primjera brutalnih zlostavljanja hrvatskih civila, nazivanih "ustašama", od strane srpskih snaga.

"Raskomadat ćemo te i poslati tvojoj djeci dijelove da ih skuhaju", "Ustaška mati, ne zaslužuješ živjeti", "Gdje ste sakrili tu svoju ustašku djecu?" - samo su neke od rečenica koje su jadne žene slušale dok su ih brutalno zlostavljali i grupno silovali.

Sands je između ostalog naveo kako se srpska strana poziva kako nema svjedoka pojedinih zločina te kazao: "Očigledno je da kad u potpunosti uništite neko selo i ubijete u njemu sve do jednog stanovnika, nije moglo ostati svjedoka za izravno svjedočenje o događajima, ali to ne znači da se zločini nisu dogodili".

Sud zasjedanje nastavlja od 15 sati, kad će svjedoci započeti sa davanjem iskaza.

William Schabas: Proces pred ICJ-em može se nazvati i suđenjem Tuđmanu

Član pravnog tima Srbije u sporu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, britanski stručnjak za međunarodno pravo William Schabas, ocijenio je da bi se započeti proces pred ICJ mogao nazvati "suđenjem Tuđmanu, koje se nikada nije dogodilo" i da optužbe Srbije imaju snažno uporište u Tuđmanovim "provokativnim, rasističkim izjavama".

"Ovo bi se moglo nazvati – suđenje Tuđmanu, koje se nikad nije dogodilo. Većina pitanja u sporovima između Srbije i Hrvatske već su bila predmet suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Rezultati su dobro poznati. Ali, Tuđman nikad nije izveden pred lice pravde", kaže u razgovoru za "Politiku" William Schabas, jedan od četvorice stranih stručnjaka koji zastupaju Srbiju pred ICJ.

Schabas među najjače argumente Srbije u sporu s Hrvatskom ubraja, među ostalim, "ekstremističke izjave i stajališta" bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ponašanje hrvatske vojske tijekom "Oluje".

Praveći usporedbu između slučaja Srebrenica, koji je ICJ okarakterizirao kao genocid, i akcije "Oluja", Schabas ocjenjuje da postoje razlike.

"U Srebrenici su vojno sposobni muškarci bili meta za pogubljenje. Žene, djeca i starci su bili evakuirani. Tijekom ‘Oluje’ ne izgleda da su napravljene takve razlike. Svi su Srbi bili meta", ustvrdio je britanski profesor međunarodnog prava i član srpskog tima u sporu protiv Hrvatske pred ICJ-em.

Za oslobađajuće presude ICTY-ija generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Schabas kaže da su "veoma zbunjujuće i kontradiktorne".

"Žalbeno vijeće je znatno izgubilo na kredibilitetu zbog svojih proturječnih odluka u više slučajeva. Mi vjerujemo da su suci raspravnog vijeća, koji su bili jednoglasni u osudi Gotovine i Markača, kao i dva od pet članova Žalbenog vijeća koji su suglasni sa njima, ispravno shvatili situaciju", prokomentirao je William Schabas.

William Schabas profesor je međunarodnog prava na sveučilištu Middlesex u Londonu i predsjednik Međunarodne asocijacije za proučavanje genocida.

Hrvatska koristi sve moguće dokaze da bi dokazala genocid

Nakon prvog dana rasprave u Haagu doznalo se kako je Hrvatska ukupno pozvala 12, a Srbija osam svjedoka. Kako je jučer najavila hrvatska zastupnica Andreja Metelko Zgombić, u korist Hrvatske, svjedočit će Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije koju su zbog toga već napali pojedini tabloidni srbijanski mediji.

"Vi ste prvi međunarodni sud koji će odlučivati jesu li strašni zločini počinjeni u i oko Vukovara te u ostalim dijelovima Hrvatske bili genocidni," poručila je Crnić Grotić koja je nakon rasprave novinarima rekla: "Mi smo najavili sudu na koji način mislimo dokazati da ono što se dogodilo u Hrvatskoj, u tom kritičnom razdoblju, da je to bio genocid. I u tu svrhu iskoristit ćemo sve ono što je dopušteno: dokaze, izjave svjedoka, pisane dokaze, bilo koji legitiman dokaz mi ćemo prezentirati sudu u nastojanju da to i dokažemo", poručila je hrvatska zastupnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara