Mimica: Europska unija je najveći donator nerazvijenih, moramo voditi primjerom

Mimica: Europska unija je najveći donator nerazvijenih, moramo voditi primjerom

Foto: FAH

EUROPSKI povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica sudjelovao je u petak u Ljubljani na razvojnoj konferenciji koju je organizirala slovenska vlada istaknuvši da je Europska unija najveća donatorica nerazvijenih.

S 56 milijardi eura koje namjenjuje za međunarodnu suradnju EU je najveća donatorica zemalja u razvoju i osigurava polovicu takve pomoći, naveo je Mimica.

Dodao je kako treba nastojati da se ta sredstva troše na učinkovit, kvalitetan i održiv način, te da je vrlo poticajan podatak iz nedavnog istraživanja Eurobarometar, prema kojemu 85 posto građana u EU-u podupire davanje pomoći državama u razvoju.

Mimica je ocijenio da se razvojni ciljevi koje je u svom dokumentu postavila organizacija UN-a ispunjavaju, pa se siromaštvo u svijetu smanjuje, a povećava se broj djece u svijetu uključene u redovno školovanje, pa ih je sada već 90 posto.

Mimica: Povedimo primjerom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, ne smijemo spavati na lovorikama", kazao je Mimica, dodavši da će Europska komisija zemlje članice EU-a pozvati da za razvojnu suradnju i pomoć izdvajaju 0,7 posto svog BDP-a godišnje, još prije nego što se na jesen u UN-u održi zasjedanje na tu temu.

Takvo stajalište europskih zemalja moglo bi biti poticaj i za druge zemlje da preuzmu svoj dio odgovornosti za stvaranje pravednijeg svijeta, istaknuo je Mimica.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je kako je zadovoljan da je Slovenija unatoč gospodarskoj krizi sačuvala prijašnji udio u europskoj razvojnoj pomoći za nerazvijene države iako kao ni većina "novih" članica EU-a još ne dostiže preporučenih 0,33 posto BDP-a godišnje namijenjenih međunarodnoj suradnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara