Mimica poručio sindikatima: Morat ćete prihvatiti ono što je moguće i ostvarivo

Foto: Davor Pongračić / Cropix

PREDSTAVNICI sindikata javnih službi dobar dio poslijepodneva proveli su u Vladi. Tema razgovora bio je Temeljni kolektivni ugovor, kojim se uređuju javna i materijalna prava javnih službenika, a koji vrijedi do 31. srpnja iduće godine.

Vlada je, podsjećamo, već ranije najavila da želi ukinuti božićnice, regrese, naknade za prijevoz i druge dodatke i uštedjeti tako 800 milijuna kuna. Ukoliko sindikati ne pristanu na rezove, mogući su i otkazi i smanjenje plaća. Također, iz Vlade je najavljeno da su kolektivni ugovor spremni raskinuti i po cijenu tužbi.

Moguće i ostvarivo

"Gospodarske okolnosti su se bitno promijenile", kazao je Neven Mimica, lider Vladine pregovaračke skupine. Potpredsjednik Vlade Mimica tvrdi da sindikati moraju odustati od koncepta stečenih prava i prihvatiti ono što je moguće i ostvarivo.

"U prvih pet mjeseci je za plaće u javnom sektoru potrošeno 500 do 600 milijuna više nego što se planiralo", kaže Mimica i dodaje da je taj trošak rezultat visokih iznosa koji se isplaćuju za prekovremeni rad, te dodataka na plaću.

Vlada će kroz naredna dva dana prezentirati sindikatima svoj prijedlog, nakon čega će sindikati imati 15 dana da se o njemu očituju. "Ovo je početak velikog posla", poručio je Mimica.

Pola sindikalista nije došlo

Od osam reprezentativnih sindikata javnih sektora koliko ih je Vlada pozvala na prvi krug pregovora, odazvalo se njih četiri.

Nekoliko minuta prije 15 sati, prvi se na pregovorima pojavio predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, Ivica Babić. Na što su spremni, a na što ne, Babić nije želio špekulirati jer još uvijek, kaže, nisu vidjeli ponudu Vlade.

"Vrijedi ona naša, ploviti se mora. Vidjet ćemo. Ozbiljna argumentacija će rezultirati razumnim pristupom problemu, a o rješenju bih ipak nakon sastanka", rekao je Babić.

Avberšek: Kolektivni ugovor je Sveto pismo

I Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi poručuje: "Pričekajmo da vidimo Vladin paket zahtjeva. Na što smo spremni, a na što ne, u ovom je trenutku teško raspravljati" kaže Avberšek.

"Nije li malo čudno, da već ulazimo u drugi kvartal godine, da nam je na tapeti regres, ne poštujući da prime Sveto pismo, kako ja zovem Kolektivni ugovor. Regres se zove regres.
Ne kažem da nas je ova Vlada trebala pozvati u drugom mjesecu ako nije mogla, ali mi smo o regresu trebali razgovarati prije dva mjeseca", istaknula je Avberšek.

Mimica: Nepristojno je u ovakvoj situaciji govoriti o stečenim pravima

Na čelu Vladinog tima je potpredsjednik Vlade Neven Mimica koji je za Media servis rekao: "Dok se stvari ne preokrenu, dok se rast ne ostvari, idemo razgovarati o zamrzavanju tih dodataka, a onda, u razmacima u kojima se dogovorimo, idemo provjeravati je li moguće vratiti dio ili ukupna prava, odnosno je li ostvaren rast da bi se to ostvarilo".

"Govoriti danas o tome da treba zadržati bez daljnjeg postojeća prava gotovo bih rekao da je nepristojno, da je nepristojno u ovakvoj situaciji govoriti o stečenim pravima. Bojim se da smo u situaciji da koncept postojećih prava sam po sebi gotovo i ne postoji, da postoji koncept realnih mogućnosti", objašnjava Mimica.

Mrsić: Ne govorimo o ukidanju već o zamrzavanju prava

"Ne govorimo o ukidanju već o zamrzavanju prava", izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić govoreći o današnjem sastanku Vlade i sindikata na kojem bi se trebao potpisati Protokol o kolektivnom pregovaranju. Vlada želi privremeno ukinuti božićnice, regrese i dodatke zaposlenima u javnom sektoru, a Mrsić uvjerava da se tako nastoji sačuvati radna mjesta i razinu plaća.

"Pa pregovori uvijek mogu ne uspjeti. Ja se nadam da ćemo sa sindikalne strane imati odgovorne pregovarače koji će uvažiti situaciju u kojoj jesmo i zajedno sa Vladom iznaći mogućnosti koje su pred nama. Ono što moram kazati je da ne govorimo nikad o ukidanju prava nego o zamrzavanju prava za ovu godinu s obzirom da je situacija financijski izuzetno teška", istaknuo je Mrsić.

"Razgovarati sada o regresu, to je naprosto bespredmetno"

Vlada je pozvala osam sindikata s područja obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i kulture, no na sastanak se neće odazvati svi. Da je Vlada neozbiljno pristupila ovim pregovorima smatra predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić, koji neće na sastanak u Banske dvore, jer se ne može u lipnju pregovarati o regresu koji se isplaćuje u srpnju.

"Razgovarati sada o regresu, to je naprosto bespredmetno. Može se razgovarati eventualno o materijalnim pravima koji dolaze krajem godine. Međutim, za pregovore o tim materijalnim pravima Vlada bi trebala napraviti čitav niz predradnji, pokazati da je stvarno spremna pravedno zahvatiti u državnu potrošnju, a onda bi sigurno naišla i na razumijevanje svojih socijalnih partnera", kaže Stipić.

Na pregovore neće ni Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji je poručio da su božićnice ionako završile kao kredit HEP-u. "Ovi iz Vlade misle da mi nemamo ništa za raditi, da sjedimo besposličarski i čekamo da nas oni pozovu - to je sav naš posao, valjda zato primamo plaću. Mi smo u petak ujutro dobili poziv za ponedjeljak, a mi imamo unaprijed zakazane obaveze. Ja ne mogu nikako, nisam ni u Zagrebu", rekao je Ribić.

A oni koji će doći još uvijek nemaju definiran zajednički stav, već mahom poručuju: pričekajmo što će Vlada ponuditi. Razumijevanje i jedne i druge strane u pregovorima očekuje predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, Ivica Babić. "Sigurno će sa strane liječničkog sindikata biti jedan razuman pristup. Tražit ćemo argumente i o onome što bude opravdano razum će prevladati", kaže Babić.

"Nije sve u regresu, božićnicama i uskrsnicama"

Javni sektor podršku ima i u najvećim hrvatskim sindikalnim središnjicama. "Ako doista Vlada doista nema mogućnosti za ovu godinu izdvojiti sredstva za neka prava iz sadašnjih kolektivnih ugovora onda treba napraviti dobru analizu i treba vidjeti koja su to dodatna prava. Nije sve u regresu, božićnicama i uskrsnicama", kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara