Mimica prijeti sindikatima: Bez smanjivanja prava moramo rezati plaće i broj radnika

Mimica prijeti sindikatima: Bez smanjivanja prava moramo rezati plaće i broj radnika

Foto: Andrej Švoger / Cropix

UOČI početka pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi, šef Vladinog pregovaračkog tima Neven Mimica otkrio je kako će se Vlada postaviti.

"U proračunu ima novca samo za plaće, ne i za druge beneficije i u to treba uvjeriti sindikate", poručuje Mimica. "Ako netko inzistira da se ovi dodaci na plaću trebaju, kao postojeća prava, i dalje održati onda nema nam druge nego razgovarati o tome kako smanjiti ono što zbilja ne mislimo smanjivati. Znači, same iznose plaća i broja zaposlenih", rekao je Mimica dodavši kako je Vlada je spremna i na raskidanje kolektivnih ugovora.

Sindikati prijetnjom štrajkovima pojačavaju pregovaračku poziciju

"Mi i pod cijenu otkazivanja kolektivnih ugovora i pod cijenu tužbi i svega što bi iz toga možda kasnije moglo proizlaziti, nemamo šireg, većeg prostora osim ovog o kojem govorim", pojasnio je Mimica. Prijetnje štrajkovima i prosvjedima Mimica doživljava samo kao pokušaj jačanja sindikalne pregovaračke pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ne ulazimo u pregovore ili impresionirani ili poplašeni od bilo kakvih najava oštrih mjera, prosvjeda ili nekih drugih oštrih reakcija na mogući ishod pregovora", odlučan je Mimica. Potpredsjednik Vlade očekuje da će sindikati, ali i državni i javni službenici biti dovoljno odgovorni i svjesni postojećeg stanja u državnoj blagajni.

"Nepristojno je u ovakvoj situaciji govoriti o stečenim pravima"

"Govoriti danas o tome da treba zadržati bez daljnjeg postojeća prava gotovo bih rekao da je nepristojno, da je nepristojno u ovakvoj situaciji govoriti o stečenim pravima. Bojim se da smo u situaciji da koncept postojećih prava sam po sebi gotovo i ne postoji, da postoji koncept realnih mogućnosti", objašnjava Mimica.

Pa ipak, to ne znači da Vlada želi zauvijek ukinuti božićnice, regrese i ostale beneficije. "Dok se stvari ne preokrenu, dok se rast ne ostvari idemo razgovarati o zamrzavanju tih dodataka, a onda u razmacima u kojim se dogovorimo idemo provjeravati je li moguće vratiti dio ili ukupna prava. Znači, je li ostvaren rast da bi se to ostvarilo", zaključio je Mimica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara