Ministar Jakovina prodao vlastitu "neaktivnu" tvrtku za 400 tisuća kuna!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"ODLUČIO sam se i na konačnu prodaju poslovnog udjela u društvu TJ-PROM. Tako sada više nisam niti vlasnik, a niti direktor u tom trgovačkom društvu. Ugovorena cijena je 400 tisuća kuna, od kojeg iznosa se novi vlasnik obvezao podmiriti sve obveze društva, dok će mi ostatak kupoprodajne cijene bit isplaćen u dogovorenim rokovima", potvrdio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za Novi list.

Milanović tvrdio da je tvrtka ionako neaktivna

Podsjetimo, tvrtka ministra poljoprivrede našla se u središtu zanimanja javnosti kada je otkriveno da se još uvijek ministar poljoprivrede vodi kao vlasnik te da potpisuje financijske papire svoje privatne tvrtke što je suprotno Zakonu o sukobu interesa. Po izbijanju afere ministar Jakovina se u početku pravdao da je zaboravio Povjerenstvo izvijestiti da je vlasništvo tvrtke prenio na odvjetnički ured, da bi se na koncu ispostavilo da to nije učinio sve do studenog ove godine iako je po zakonu bio dužan to napraviti mjesec dana nakon imenovanja na mjesto ministra.

Nije lagao samo ministar Jakovina, lagao je, svjesno ili nesvjesno, i premijer Zoran Milanović koji je na sjednici Vlade rekao da je tvrtka neaktivna. Kako je otkrio Index, tvrtka nije neaktivna s obzirom da je Jakovina u lipnju ove godine potpisao financijsko izvješće, a tvrtka je u 2011. godini imala prihod od najma prostora.

"Radim iznimno odgovoran posao kojem sam u potpunosti posvećen, želim ga nastaviti raditi i dalje i provesti sve reforme koje su potrebne za spas hrvatske poljoprivrede. Ne želim da mi se više spočitava formalno vlasništvo jedne male tvrtke i to je jedini razlog zašto sam se odlučio na prodaju", objasnio je ministar Jakovina razloge prodaje svoje tvrtke za Novi list. 

Jakovina: Nisam nesposoban

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Jakovina komentirao je i napade kako uopće može voditi zahtjevan resor poljoprivrede, ako nije bio u stanju uspješno upravljati jednim tako malim poslovnim subjektom.

"Tu se nije radilo o mojoj nesposobnosti već o nesređenom tržištu koje ne dopušta da se planski razvijate i ostvarujete viziju svojeg poslovanja. Volio bih da je u vrijeme aktivnog poslovanja moje tvrtke ministar financija bio Slavko Linić jer bi tada iznosi mojih nenaplaćenih potraživanja i rokovi za plaćanje bili značajno manji, a kontrola i disciplina u poslovanju na tržištu veća. Kada nemogućnosti naplate svojih potraživanja pridodate i ulaganja koja ste ostvarili uz nepovoljne kreditne uvjete, onda dijelite sudbinu i nailazite na probleme s kojima se bori većina malih poduzetnika u Hrvatskoj koji su svoje biznise započeli u proteklih dvadeset godina", zaključio je Jakovina za Novi list.

Ministar ne čuje dobro kada ga pitaju za vjerovnike

Na konferenciji za novinare Jakovina je potvrdio kao je tvrtka prodana jednom "mladom poduzetniku uz Slavonskog broda" i to još 15 prosinca.

"Ovim prestaje svaki razlog moga prozivanja za sukob interesa kojega zapravo nije ni bilo", rekao je Jakovina pred novinarima no nije htio odati identitet kupca. Kako je rekao ime će uskoro biti objavljeno u sudskom registru. Jakovina tvrdi kako su dugovi tvrtke tek 110 tisuća kuna iako je poznato da vjerovnicima duguje do 700 tisuća kuna, a za poreze oko 150 tisuća kuna.

"Porez i doprinos riješen je kroz reprogram", rekao je Jakovina koji nije "dobro čuo" pitanje o dugu prema vjerovnicima. Ministar poljoprivrede tvrdi kako je sve podmirio i s pripadajućim kamatama.   
   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara