"Ministar Jakovina već dvije godine ima istu priču, kao pokvarena ploča non-stop isto ponavlja, čak više ni ne obećava"

Foto: Emica Elveđi / Cropix

DVA TJEDNA su prosvjedovali, a onda su poljoprivrednici odlučili okrenuti novu stranicu i početi prikupljati potpise za pravnu bitku za poticaje. U tužbi navode kako im je država, neisplatom zaostalih poticaja, nezakonito oduzela novac.

"Diskriminacija pri isplati potpora iznosi od 90 do 20 posto. Jakovina je prekršio Zakon o potporama, što će i biti osnova za tužbu", kaže Stjepan Kunovac predsjednik Stožera za spas hrvatskog sela.

"Apeliram i ujedno bih poslao poruku i premijeru i ministru da nema razloga da idemo u tužbu ako oni ispoštuju zakon o državnoj potpori. Premijer je govorio o poštivanju hrvatskih zakona. Zakon o državnoj potpori donio je Hrvatski sabor, najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj. Prema tome, mi želimo da se on ispoštuje i da ta sredstva budu isplaćena sukladno zakonu", ističe Kunovac.

Čelnici seljačkih udruga poručuju kako lošijeg ministra poljoprivrede nikada nisu imali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj naš ministar ima već skoro dvije godine istu priču, kao pokvarena ploča non-stop jedno te isto priča, a ništa konkretno. Čak više niti ne obećava, ni obmanjuje. To je ono ispočetka što je rekao, samo nam još predlaže neke mogućnosti, nekih fondova i tako dalje. Sve to ode u vjetar, te laži i obećanja, a seljaci sve više propadaju", istaknuo je Zvonko Pipić iz Stožera za spas hrvatskog sela.

Glavni krivac za izostanak šire podrške prosvjedima u kolovozu, po mnogima je bila informacija da će policija kažnjavati prosvjednike s 30 do 50 tisuća kuna.

Da strah nije bio bezrazložan govori i vijest da su na kućne adrese baranjskih poljoprivrednika stigle kazne za prosvjede. Svaki od prosvjednika dobit će po 600 kuna dok je udruzi 'Baranjska brazda' stigla kazna na 20.000 kuna. Pojedini članovi udruge uložili su prigovore na kazne. Kažu platiti ih neće jer novaca nemaju.

Čelnici poručuju kako je sramota za Vladu da hrvatski seljak mora tužiti vlastitu državu zbog nepoštivanja zakona, no od svojih tužbi neće odustati dok ne dobiju ono što ima pripada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara