Ministar Mornar opet u središtu afere: Udruzi kojoj je predsjednik htio dodijeliti milijune

Ministar Mornar opet u središtu afere: Udruzi kojoj je predsjednik htio dodijeliti milijune

Foto: FaH

MINISTAR Vedran Mornar opet se našao u skandalu nakon što je otkriveno kako iza Hrvatske udruge za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku (MIPRO) koja se prijavila na natječaj Ministarstva znanosti stoji upravo on - ministar Mornar.

Čisti primjer sukoba interesa

Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa temeljem zahtjeva Staže Skenžića pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta, dalo je negativno mišljenje te izbacilo udrugu MIPRO iz natječaja "Unaprjeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju".  Za financiranje projekata bio je raspoloživ iznos od 64.6 milijuna kuna. Financiranje je osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, te iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske. Najniži iznos traženih sredstava za financiranje projekta je 500.000,00 kuna, a najviši 2.000.000,00 kuna. 

"Riječ je o sukobu interesa Vedrana Mornara ministra znanosti, obrazovanja i sporta s obzirom da je u trenutku podnošenja navedenih Projektnih prijedloga imenovani dužnosnik obavljao funkciju predsjednika udruge MIPRO", stoji u odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Mornaru nije pomoglo da je 20. ožujka ove godine podnio neopozivu ostavku u udruzi MIPRO, a koja je prihvaćena tri dana kasnije.

Htio spasiti milijune ostavkom u posljednji trenutak

"Dužnosnik je četiri godine obavljao funkciju predsjednika udruge MIPRO te je s iste razriješen nakon što je predmetni  poziv već započet i to nakon što je prošao četiri od ukupno pet faza evaluacije projektnih prijedloga. Ove okolnosti osnovano ukazuju da je nepristranost dužnosnika u trenutku prijave udruge MIPRO narušena privatnim interesom dužnosnika", odlučilo je Povjerenstvo na čelu s predsjednicom Dalijom Orešković. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara