Ministar ne želi komentirati: Ostaju li radnici zaista bez plaćene pauze, a u godišnji odmor računat će im se i vikend?

Ministar ne želi komentirati: Ostaju li radnici zaista bez plaćene pauze, a u godišnji odmor računat će im se i vikend?

Foto: Ronald Goršić/Cropix

DOK TRAJU pregovori oko izmjena Zakona o radu, resorni ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, škrt je na riječima. Nešto glasniji su sindikati koji o ograničavanju godišnjeg odmora ne žele ni čuti.

Mrsić nije želio komentirati pregovore poslodavaca i sindikata oko novog Zakona o radu, kao ni prijedlog poslodavaca da se u godišnji odmor uračunaju subote i nedjelje. "Pregovori su u tijeku", kratko je poručio. "Pričekajmo da krenu bipartitni pregovori pa ćemo biti pametniji. Nadam se da ćemo se neke stvari uspjeti dogovoriti", kaže Mrsić.

Ministar je za početak ožujka najavio i prve sastanke s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore na istu temu. "Oni ne sudjeluju u bipartitnim pregovorima, a želimo čuti i njihovu stranu da vidimo treba li i s te strane napraviti određene izmjene ZOR-a. Idemo u široku javnu raspravu sa svom zainteresiranom javnošću tako da će svi imati što za reći o izmjenama ZOR-a", poručio je ministar.

Što se zahtjeva obrtnika tiče i oni će ići u već predloženom smjeru, rekao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i zaključio: " Razgovarat ćemo."

"Sjest ćemo za stol i razgovarati o tome, pa ćemo onda vidjeti što je najkvalitetnije, ne samo za poslodavce obrtnike nego i za njihove radnike. Morate znati da su obrtnici specifikum; sa svojim radnicima često čine cjelinu kao da su obitelj te snose iste tegobe. Vjerujem da ćemo ih uspjeti zaštititi", poručuje Ranogajec.

"Naravno da nam je drago što konačno Ministarstvo i Vlada žele čuti i naše stavove, tako da ćemo o svemu raspravljati", kaže Ranogajec.

Novosel: Poslodavci puštaju probne balone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije o navodno nepovoljnim dijelovima novog Zakona o radu za radnike, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, nazvao je nespretnim interpretacijama pojedinaca iz Hrvatske udruge poslodavaca.

"Poslodavci očito sada puštaju probne balone. Priče o ukidanju besplatne dnevne stanke, o pitanju prava na korištenje bolovanja za vrijeme otkaznog roka su špekulacije pojedinih članova Hrvatske udruge poslodavaca koje doista nisu korektne", istaknuo je Novosel.

Dodao je kako očekuju zajednički sastanak već do kraja ovoga tjedna, na kojem će iznijeti svoja interesna područja. "Što se nas tiče, možemo razgovarati o boljoj provedbi i učinkovitosti zakona, ali ne i o smanjenju prava radnika jer vidimo kamo nas je dovela dosadašnja fleksibilnost", ustvrdio je predsjednik SSSH.

"Ako su u pitanju investicije, ako su u pitanju strani ili domaći investitori, Zakon o radu, ovakav kakav je sada, sigurno im nije prepreka. Prepreka su im mnogi drugi administrativni propisi, pa neka se Vlada bavi upravo tim propisima, a neka ostavi Zakon o radu na miru", naglasio je Novosel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara