Ministar zdravlja obećao: Napravit ću sve što mogu za Noru

Ministar zdravlja obećao: Napravit ću sve što mogu za Noru

Foto: Facebook
Video: Youtube

MALA Nora Šitum putuje na liječenje u Ameriku! Ukupno je tijekom vikenda prikupljeno više od milijun kuna. Putem telefonskog broja 060 800 558 prikupljeno je više od 400.000 kuna, a s pozamašnim donacijama uletjele su i mnoge poznate ličnosti.

Braća Zdravko i Zoran Mamić tako su donirali 100.000 kuna, te najavili da će, ukoliko se ne prikupi sav potreban novac, nadoplatiti koliko god bude potrebno. Priopćenjem se medijima obratio i Milan Bandić, koji je najavio više-manje istu stvar: da će Grad Zagreb pokriti sve potrebne troškove ukoliko se u humanitarnoj akciji ne skupi potrebnih tri milijuna kuna, koje Norina obitelj do petka mora uplatiti na račun klinike u Philadelphiji.

Preko Twittera se oglasio i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Obećao je da će napraviti sve što može da pomogne Nori. "Očekujem da HZZO do utorka izda rješenje o daljnjem dijagnostičkom postupku", poručuje Ostojić. Iako su Norini roditelji bili skeptični prema mogućnosti da im pomogne HZZO, koji inače ne financira eksperimentalne tretmane, iz HZZO-a je priopćeno da će u najkraćem mogućem roku, čim od Referentnog centra dobiju zahtjev za liječenje u inozemstvu, odobriti potrebna sredstva.


HZZO u pravilu ne pokriva troškove eksperimentalnog liječenja u inozemstvu. Facebook stranica Vlade doslovno je zatrpana postovima o pozivu za pomoć malenoj Nori, a sinoć je stigao i odgovor. "Hvala vam na vjeri. Obavijestili smo HZZO iz kojeg javljaju kako je ravnatelj HZZO-a već upoznat sa slučajem. Kada se radi o maloj djeci takvi se slučajevi rješavaju u roku od 48 sati".

Norina mama: Ne sumnjam da ćemo uspjeti

"Očekivala sam i nadala se da će biti nekog odjeka, al ovo je prebrzo i prejako sve buknulo, tako da... Hvala Bogu", rekla je Media servisu ushićeno Norina mama Đana Atanasovska, koja je otkrila kako je samo putem telefona u posljednja 24 sata već prikupljeno gotovo 200 tisuća kuna.

Zbog vikenda se ne zna koliko je uplaćeno na račun, no jutro bi moglo donijeti ugodno iznenađenje. Samo Grad Imotski i Udruga Imota uplatili su 130 tisuća kuna.

"Goran Ivanišević nam je uplatio veliku svotu, nogometaši Ćorluka, Sammir, Lovren su se javili odmah prvi dan. Igor Štimac nam se javio da se sutra okuplja reprezentacija u Londonu i rekao je da će im reći da je hitno i da svatko da koliko može", kaže Norina majka.

Može li u svemu pomoći i država, odnosno može li HZZO, pokriti troškove liječenja? Budući da se radi o eksperimentalnom liječenju - teško, smatra Đana Atanasovska.

"Sutra moram još jednom s hematolozima vidjeti postoji li nešto, mada oni meni ne bi rekli da HZZO to neće pokriti da ne znaju. Oni su stali iza nas i čine sve što mogu. Nisu mi dali bezveznu informaciju da me obeshrabre, nego su mi rekli ono s čime se susreću svaki dan", rekla nam je Đana.

No bez obzira na reakciju HZZO-a, uvjerena je da će priča sretno završiti. "Puno je pozitivne energije poslano, ne samo novaca. To puno znači. Ne sumnjam uopće u ovom trenutku, iako kad sam saznala za cifru, zavrtjelo mi se u glavi. Ali ovo je krenulo tako rapidno da nemam sumnji da ćemo uspjeti", zaključila je Norina majka.

Uskoro odluka

"Onog trenutka kad specijalist koji vodi slučaj male djevojčice podnese zahtjev, odmah će se razmotriti sukladno pravilnicima i donijet će se odluka u najkraćem mogućem roku", rekao je Media servisu ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

Dodaje kako se u ovakvim slučajevima na odluku ne čeka dugo.

"Ako je po našim pravilnicima, ako se radi o referentnom centru, onda se odlučuje u roku od 24 do 48 sati, ako nije referentni centar, onda se u tri klinička centra odabiru stručnjaci koji će dati svoj sud je li opravdano liječenje u inozemstvu ili nije", dodao je Varga.

"Učinit ću sve što mogu da pomognem Nori", oglasio se na Twitteru resorni ministar Rajko Ostojić. Očekuje da će HZZO do utorka izdati rješenje o daljnjem dijagnostičkom postupku.

HZZO: Kada dođe zahtjev, u najkraćem ćemo roku odobriti troškove liječenja

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje priopćio je da će u najkraćem mogućem roku odobriti sve troškove nastavka liječenja Nore Šitum u inozemstvu čim dobije zahtjev referentnog centra ili liječničkog povjerenstva bolnice u kojoj se Nora liječi.

Pojašnjavaju kako svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuju kada medicinski stručnjaci procjene da su u zdravstvenim ustanovama Hrvatske iscrpljene sve mogućnosti liječenja.

Na liječenje se upućuju na osnovi vlastitog zahtjeva, na osnovi odgovarajuće medicinske dokumentacije i obveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje doktor specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja nadležnog prema dijagnozi bolesti pacijenta, kao i doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi, s prijedlogom jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje, te nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a.

"U slučaju da HZZO zahtjev za liječenje u inozemstvu dobije od Referentnog centra takvi se zahtjevi pozitivno rješavaju u roku od 48 sati. Ukoliko je molba manjkava ili ju ne podržavaju liječnici specijalisti tada HZZO sam traži prijedloge vrhunskih stručnjaka o daljnjem tijeku liječenja. Naglašavamo da HZZO plaća zdravstvene usluge, a ne postavlja medicinske indikacije za nečije liječenje. Oko 85% zahtjeva za liječenjem u inozemstvu rješava se pozitivno", stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Liječenje košta preko tri milijuna kuna

Liječenje košta preko tri milijuna kuna, a u akciju su se uključili brojni mediji, dobri ljudi i poznate osobe. Sinoć je i Grad Imotski objavio da za liječenje "Nore Fore" donira 100.000 kuna.

Kako bi se mala Nora opet smijala i pobijedila zloćudnu bolest pokrenula se akcija "Nora Fora strašni lav" kojoj su se odmah priključili nogometaši Dean Lovren, Vedran Čorluka, Jorge Sammir, pjevačica Franka Batelić, glazbenik Saša Maček, glumica Ornela Vištica, Igor Štimac te mnogi drugi.

S obzirom na to da je Nora članica udruge Hrabro dijete, udruga je otvorila hrabri telefon za pomoć. Broj telefona je 060-800-558.

Pismo Norine majke objavljujemo u cijelosti, a više možete pogledati i na njihovoj Facebook stranici.

"1.12.2010. preokrenuo se naš život naglavačke"

Njeno malo i bezbrižno djetinjstvo naprasno je prekinuto 1.12.2010. godine kada joj je dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija. Taj dan preokrenuo je naš život naglavačke. Taj dan pretvorio je naš život u pakao. Taj dan počela je naša borba. Borba za život.

Došli smo na odjel dječje hematologije i onkolgije KBC-a Rebro u Zagrebu gdje je počela dugotrajna i mukotrpna terapija koja je trajala devet dugih mjeseci. Od samog početka ništa nije išlo glatko jer je već 27. dan liječenja Nora završila u komi. Koma je trajala punih 11 dana i već tada, bila je "otpisana". No, probudila se! I počela život ispočetka. Ponovno je učila hodati, pričati, jesti... Čudno je to malo biće. Malo biće velikog srca i još veće snage! Odradila je svoju terapiju i otišli smo kući na terapiju održavanja. Polako smo se vraćali u život. Uz puno tableta, uz puno vađenja krvi i kontrola, ali bili smo kući, bili smo zajedno i bila je skoro zdrava! I tako 10 punih mjeseci dok se prokleta bolest nije vratila. Naglo, bez najave, bez pripreme, okrutno i podmuklo. I onda... sve ponovno! Ponovno bolnica. Ponovno šok. Ponovno dugotrajne kemoterapije. I tako šest mjeseci. I sve je išlo svojim tokom. Sve je bilo dobro... i onda ponovno! Bolest se opet vratila. Do danas ukupno tri puta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80 posto djece oboljele od leukemije se izliječi. Svi prođu svoj križni put, svi prođu svoju muku. ali jednog dana to, nasreću, ostane samo ružna uspomena.

Nora Fora je nažalost u onih 20 posto. A jaka je kao lav. Ili strašni lav, kako ona zna reći.

Za nju više nema lijeka. Njeni liječnici, dječji hematolozi na Rebru, su divni ljudi. Napravili su sve. Kako za mog lava, tako i za svu ostalu djecu. Ali i oni su samo ljudi, nisu bogovi. Nemaju joj više što dati. Bolest je postala otporna na sve.

No kako se uvijek negdje pojavi malo svjetla na kraju tunela, tako smo i mi saznali za novu metodu liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji (The Children's Hospital of Philadelphia) koja je snažno odjeknula u medijima prije mjesec i pol dana. Baš onda kad je Nora primala posljednju liniju obrane. Posljednji lijek koji ju je mogao spasiti. Ali nije.

To je naša jedina i posljednja šansa. To ili čekati bespomoćno uz bolnički krevet i brojati sate i dane kada će se život mog malog lava ugasiti. A koji roditelj to može kad zna da negdje postoji nada?

Kontaktirali smo bolnicu u Philadelphiji, a liječnici su već poslali medicinsku dokumentaciju. Oni nas čekaju, a vrijeme nam je najgori neprijatelj jer brzo curi, a bolest je razara svakim danom sve više. U ovakvom stanju, bez terapije, ne može dugo živjeti.

U roku osam dana trebali bismo sjesti u avion koji će nas odvesti u novu borbu. Onu najvažniju, onu posljednju. Prsa u prsa, Nora Fora vs. Leukemija. Ona to može! Ako itko to može izdržati, to je mamin lav! To je naša Nora Fora. Ne znate je vi! Ali morate je upoznati. Vrijeme je da nakon toliko bitki dobije i rat. Zaslužila je. I otvorit će put novoj metodi liječenja. Otvorit će put svoj drugoj djeci i taj će postotak izliječenja biti 100, a ne 80 posto.

Problem je, kao i uvijek, novac

Troškovi liječenja su 575.000 dolara. Oko 3,3 milijuna kuna. Iznos od kojeg nam se vrti u glavi. Mi ga nemamo. Pomozite nam, molimo vas! Za Noru Foru. Za maminog lava! Za svu djecu koja će, ne daj Bože, biti u ovakvoj poziciji. Pomaknimo granice zajedno!

A kad se vratimo, upoznat ćete našu Noru Foru.

Zanimljivo je to ljudsko biće, rekla sam vam... Vidjet ćete sami. Pobjedit ćemo! Jednostavno...MORAMO!

Naš žiro račun je:

PRIVREDNA BANKA ZAGREB

2340009-3110426252

(vlasnik računa Đana Atanasovska, majka)

Poziv na broj 00  25052007

"Nora Fora – Strašni lav"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara