Ministarstvo: Dio stanovnika preživljava skupljanjem ambalaže, povratna naknada je socijalno pitanje

Ministarstvo: Dio stanovnika preživljava skupljanjem ambalaže, povratna naknada je socijalno pitanje

Foto: Hina

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode razmotrit će prijedlog mljekarske industrije o ukidanju povratne naknade za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda i pritom ocijeniti kakav bi učinak usvajanje toga prijedloga imalo na građane.

"Javna rasprava o prijedlogu Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu završila je 20. svibnja. Stručno povjerenstvo razmotrit će dostavljene primjedbe i prijedloge te se nakon toga radi konačan tekst Pravilnika, koji bi trebao biti donesen u roku od četiri do šest tjedana", navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Jedan od prijedloga dolazi iz mljekarske industrije i odnosi se na ukidanje povratne naknade za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda. Stručno povjerenstvo će razmotriti što bi smanjenje troškova od 0,50 kuna, koliko iznosi povratna naknada, značila za mljekarstvo.

Važno socijalno pitanje

"Prihvaćanjem tog prijedloga proizvođači bi godišnje plaćali oko 35 milijuna kuna manje, što je u skladu s nastojanjima Ministarstva da se maksimalno smanje ili ukinu parafiskalni nameti. Takvom bi se odlukom stvorile pretpostavke za nižu cijenu mlijeka, čime bi profitirali svi građani budući da se radi o jednoj od osnovnih prehrambenih namirnica", kažu u Ministarstvu.

Ističu kako su međutim svjesni i činjenice da dio stanovnika kroz ove povratne naknade ostvaruje minimalni prihod za preživljavanje. "I premda svrha povratne naknade nije socijalna, ovo je važno socijalno pitanje koje također treba razmotriti i uzeti u obzir prije konačne odluke. Procjenjujemo da će se konačni tekst Pravilnika donijeti u roku od četiri do šest tjedana", ističe u priopćenju dostavljenom Hini Samostalna služba za odnose s javnošću i protokol Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara