Ministarstvo: Svi gradovi su uključeni u otpis dugova

Ministarstvo: Svi gradovi su uključeni u otpis dugova

Foto: Hina

SVI GRADOVI i općine uključeni su u dogovor oko ublažavanja problema prezaduženih građana, poručilo je danas navečer Ministarstvo socijalne politike i mladih demantirajući optužbe Udruge građana "Blokirani" da su iz sporazuma isključeni svi osim Splita, Osijeka, Rijeke i Zagreba.

Vlada je poslala poziv svim gradovima i općinama da se priključe sporazumu, no ne može ih natjerati da dio dugova, u njihovoj ingerenciji, oproste svojim socijalno najugroženijim građanima, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Udruga građana "Blokirani" optužila je ranije danas Vladu da nastavlja diskriminatorski model upravljanja državom te da svojim mjerama krši Ustav jer je "sporazum o ublažavanju financijskih poteškoća" potpisan samo sa Splitom, Osijekom, Rijekom i Zagrebom, dok ostali gradovi i općine nisu uključeni u dogovor oko ublažavanja problema prezaduženih građana.

"Svi su uključeni, na gradonačelnicima je da se pridruže"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prozivke za diskriminaciju i kršenje Ustava u provedbi mjera otpisa dugova, iz Ministarstva poručuju da niti jedan grad niti općina nisu isključeni. Napominju kako "model postoji, poziv je otvoren, svi su obaviješteni i na načelnicima i gradonačelnicima je da se povedu primjerom velikih gradova i pridruže se Sporazumu".

Istodobno, pozivaju udrugu "Blokirani" da potakne gradonačelnike i načelnike da olakšaju financijsku situaciju socijalno najugroženijim građanima i omoguće im novi početak.

"Ova Vladina mjera ne temelji se na zakonskim odredbama, već na dogovoru i dobroj volji jedinica lokalne uprave samouprave i uprave, banaka, teleoperatera i ostalih pravnih osoba. U skladu s tim, bombastična tvrdnja udruge 'Blokirani' da je mjera diskriminatorska i krši temeljno načelo Ustava po kojem su svi građani jednaki pred zakonom je potpuno promašena. Upravo suprotno, protustavno bi bilo zakonom propisati nekome da mora oprostiti dug", ističe Ministarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara