Ministarstvo branitelja osudilo pokušaj rušenja spomen-ploče Anti Bakotiću Baki

Ministarstvo branitelja osudilo pokušaj rušenja spomen-ploče Anti Bakotiću Baki

Ilustracija: Arhiva

MINISTARSTVO branitelja Republike Hrvatske najoštrije osuđuje pokušaj rušenja spomen-ploče Anti Bakotiću Baki, organizatoru i vođi proboja iz logora Jasenovac, koja je bila postavljena na njegovoj rodnoj kući u Sinju.

"Pokušaj rušenja spomen-ploče Anti Bakotiću Baki predstavlja pokušaj da se iz hrvatske povijesti pogazi i izbriše jedan od njezinih najsvjetlijih momenata - onaj antifašizma i antifašističke borbe. Naime, ako se netko i pita što je to antifašizam dao Hrvatskoj ili sumnja u moralnu ispravnost antifašizma, neka pogleda upravo u lik i djelo Ante Bakotića Bake.

Nakon što je 1942. godine završio u ustaškom zarobljeništvu, a zatim tri godine proveo u logoru Jasenovac, Ante Bakotić je 1945. godine, pred opasnošću od ustaške mašinerije zadužene za uklanjanje posljednjih živih svjedoka, organizirao i poveo ustanak logoraša i time spasio velik broj ljudskih života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo branitelja, stoga, poziva sve nadležne institucije da što prije pronađu i adekvatno sankcioniraju sve počinitelje ovog vandalskog čina kojim se vrijeđa jedan od temelja moderne hrvatske države", stoji u priopćenju Ministarstva branitelja.

"Vandalski čin pod okriljem noći"


O pokušaju rušenja i oštećenju spomen ploče su se oglasili i iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Cetinske krajine Sinj, koji ovaj čin također oštro osuđuju.

"Rušenje spomen-ploče organizatoru ustanka i vođi proboja logoraša Jasenovca Anti Bakotiću Baki je vandalski čin pod okriljem noći. To nedjelo nije nikakvo domoljublje već predstavlja najprizemniji udar na demokraciju i temelje Republike Hrvatske kojim se srozava ugled naše države pred skoro punopravnmo članstvo u EU", poručuju te traže od policije da nađe i sankcionira krivca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara