Ministarstvo i liječnici i dalje bez dogovora: Babić očekuje da će štrajkašima biti plaćen i listopad

Ministarstvo i liječnici i dalje bez dogovora: Babić očekuje da će štrajkašima biti plaćen i listopad

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je danas kako očekuje da će bolničkim liječnicima, koji 49 dana štrajkaju, i listopad biti plaćen na jednak način kao i rujan, kada je štrajk počeo.

Očekujem da se postupi po zakonu, odnosno da svim liječnicima koji dolaze u bolnice i obavljaju poslove koji se ne smiju prekidati i listopad bude plaćen, rekao je Babić novinarima nakon kolektivnih pregovora u Ministarstvu zdravlja koji ni danas nisu doveli do konačnog dogovora.

Po Babićevu tumačenju, plaća može biti uskraćena samo onim koji zbog štrajka ništa nisu radili. To je, napominje, moguće samo u onim bolničkim ustanovama, ako takve postoje, u kojima su imenovani izvršitelji poslova tijekom štrajka.

Kakav je stav Vlade o tome danas se nije moglo doznati jer ministar zdravlja Rajko Ostojić danas nakon pregovora nije dao izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Babić kaže i da ministar tijekom pregovora nije komentirao njegovu jučerašnju prijetnju "kuvertiranim liječničkim otkazima".

Međutim, tu Babićevu prijetnju nije, na novinarski upit, propustila komentirati predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek koja je Babića pozvala neka on prvi ponudi otkaz svog ugovora o radu i tako pokaže kolegama primjer.

"Ne može pumpati druge, a on sam stajati sa strane i gledati", poručila je Avberšek.

Inače, nakon što su jučerašnji pregovori završeni "u znaku disonantnih tonova između Babića i Avberšek", danas se nisu međusobno optuživali za opstrukcije i krive izračune.

Svo troje sindikalnih čelnika, uključujući i Anicu Prašnjak, ističu da se danas ozbiljno pregovaralo o definiranju uvjeta rada.

Očekuju i da će pregovori, koji se nastavljaju sutra u 10 sati, biti završeni ovoga tjedna, te da će do tada biti parafiran i novi kolektivni ugovor koji Hrvatski liječnički sindikat navodi kao uvjet za prekid jednoipolmjesečnog liječničkog štrajka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara