Ministarstvo poljoprivrede: Nema donacije GMO sjemena tvrtke Monsanto u Hrvatskoj!

Ministarstvo poljoprivrede:  Nema donacije GMO sjemena tvrtke Monsanto u Hrvatskoj!
Ilustracija: scx.hu
 
MINISTARSTVO poljoprivrede danas je objavilo priopćenje u kojem izričito tvrdi da u Hrvatskoj nema genetski modificiranih usjeva, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je američka tvrtka Monsanto donirala GMO sjeme poljoprivrednicima na poplavom ugroženim područjima.
 
Iz Ministarstva poljoprivrede navode da su u stalnom je kontaktu sa predstavnicima Monsanta, još od trenutka kada su 16. lipnja 2014. godine na svom blog-u najavili moguću donacija određene količine konvencionalnog, a ne GMO sjemena različitih kultura za poplavljena područja.
 
Monsanto nije namjeravao donirati GMO sjeme
 
Na osnovu te informacije, Ministarstvo poljoprivrede je, kako navode, odmah stupilo u kontakt sa predstavnicima Monsanta Europa iz Bruxelles-a, te je utvrđeno da je Monsanto namjeravao donirati sjeme poplavljenim područjima u RH, međutim takva donacija nije realizirana. Navedenu informaciju je potvrdio i direktor Monsanta za područje država bivše Jugoslavije i Albanije. Također, iz Monsanta su se očitovali kako nisu namjeravali donirati genetski modificirano sjeme, već isključivo sjeme dobiveno konvencionalnim metodama oplemenjivanja, navodi se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Poljoprivredna inspekcija izvršila je nadzor
 
Poljoprivredna inspekcija izašla je u nadzor krajem lipnja i početkom srpnja, te je utvrdila kako na terenu nema nikakve donacije Monsanta, bez obzira na sortu sjemena ili poljoprivrednu kulturu.
Ministarstvo poljoprivrede u stalnom je kontaktu s Monsantom po pitanju eventualne donacije, te ukoliko do iste dođe, ista će se izvršiti uz pojačan nadzor nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, te uz prethodnu analizu uzoraka sjemena u ovlaštenom laboratoriju.
 
Ako sumnjate u ispravnost sjemena, javite se poljoprivrednoj inspekciji
 
"Ovim putem još jednom pozivamo sve građane ukoliko sumnjaju u ispravnost bilo kojeg sjemena bilo koje poljoprivredne kulture koja se trenutno nalazi na tržištu ili je donirana od strane bilo koje tvrtke koja posluje na teritoriju RH, da mogu u bilo kojem trenutku svoju sumnju prijaviti poljoprivrednoj inspekciji pri Ministarstvu poljoprivrede. Poljoprivredna će inspekcija po izlasku na teren utvrditi o kakvom sjemenu se radi te postupiti sukladno zakonski propisanim odredbama. U slučaju sumnje na genetski modificirano sjeme, isto će biti upućeno u ovlašteni laboratorij za ispitivanje sjemena koji će utvrditi možebitan sadržaj GMO-a.“ zaključuje se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara