Ministarstvo poručilo: "Nije točno da država u zamjenu za socijalnu pomoć preuzima nekretninu korisnika"

Ministarstvo poručilo: "Nije točno da država u zamjenu za socijalnu pomoć preuzima nekretninu korisnika"

Foto: Hina

NAKON što se putem društvenih mreža proširila obavijest kako se država upisuje na nekretninu u vlasništvu korisnika socijalne pomoći, kontaktirali smo Ministarstvo Milanke Opačić i zatražili objašnjenje.

Naime, u zahtjevu za Zajamčenu minimalnu naknadu stoji izjava koju podnositelj treba potpisati a u kojoj stoji kako će se "izvršiti zabilježba tražbine na nekretninama podnositelja ili na nekretninama u vlasništvu članova kućanstva podnositelja, ukoliko podnositelju centar za socijalnu skrb odobri pravo na zajamčenu minimalnu naknadu"Evo odgovora kojega smo dobili iz Ministarstva:

"Nije točno da  država u zamjenu za socijalnu pomoć, točnije zajamčenu minimalnu naknadu preuzima dio vlasništva/vlasništvo nad nekretninama podnositelja.

Ukoliko korisnik socijalne pomoći (zajamčene minimalne naknade), usluge smještaja ili boravka ima, osim nekretnine (stana ili kuće) u kojoj živi on i članovi njegovog kućanstva, drugu nekretninu ili imovinu čijom prodajom može osigurati sredstva za uzdržavanje sebe i svoje obitelji ili čijom prodajom može sudjelovati u plaćanju usluge smještaja ili boravka, a tu drugu nekretninu nije u mogućnosti prodati ili  iznajmiti , vrši se upis zabilježbe tražbine  u zemljišnim knjigama na tim nekretninama.

Također je važno napomenuti da se ista briše ukoliko bi vraćanje dospjelih tražbina ugrozilo materijalni položaj nasljednika. Dakle, nema upisa zabilježbe na prvu nekretninu (stan ili kuću) u kojoj korisnik živi."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara